Novice

Spominski dan ob 100. obletnici rojstva prof. dr. Marjana Plaperja

20, September, 2018

19. septembra je bila na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani svečanost ob 100. obletnici rojstva prof. dr. Marjana Plaperja, vodilnega snovalca vključitve našega elektroenergetskega sistema v evropski sistem in dolgoletnega sodelavca Elektroinštituta Milan Vidmar.

Marjan Plaper je bil rojen 25. 8. 1918, umrl pa 19. 4. 2003. Svojo strokovno pot je začel na Elektroinštitutu Milan Vidmar ter bil kasneje profesor mnogim generacijam študentov na Fakulteti za elektrotehniko, kjer je bil v letih 1963 do 1965 tudi dekan. V začetku svoje kariere je bil asistent pri profesorju Milanu Vidmarju, pri njem je tudi leta 1953 doktoriral. Napisal je pomembne učbenike in na Elektroinštitutu vodil izdelavo študij, ki so bile temelj razvoja elektroenergetskih omrežij v Sloveniji. Zlasti je bilo pomembno njegovo delo pri povezovanju jugoslovanskega in zahodnoevropskega elektroenergetskega sistema, ki sta se povezala leta 1974 in na ta način omogočila bistveno boljšo kakovost električne energije v našem sistemu. Od leta 1989 je bil zaslužni profesor Univerze v Ljubljani. Spomin nanj ohranja tudi njegov doprsni kip, ki so ga svečano postavili leta 2007 v njegovem rojstnem kraju Novo mesto.

Na tokratni slovesnosti, ki jo je organiziralo slovensko društvo CIGRE in jo je povezoval njegov predsednik mag. Marko Hrast, so o njegovem življenju in delu spregovorili: prof. dr. Igor Papič, prof. dr. Gregor Dolinar, prof. dr. Borut Žalik, prof. dr. Maks Babuder, Silvo Balant in mag. Vekoslav Korošec. V nadaljevanju je g. Miran Marinšek predstavil sedanje stanje slovenskega prenosa električne energije in izzive prihodnosti, prof. dr. Ferdinand Gubina pa je odprl nekaj kritičnih vprašanj pri bodočem razvoju elektroenergetskega sistema.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah