Novice

Slovesnost ob obletnicah rojstva bratov akademikov Milana in Josipa Vidmarja

30, September, 2015

22. septembra 2015 je Slovenska akademija znanosti in umetnosti organizirala slavnostni dogodek v spomin na brata akademika Josipa in Milana Vidmarja. V letošnjem letu je minila 130. obletnica rojstva našega ustanovitelja, akad. prof. dr. Milana Vidmarja, ter 120. obletnica akad. Josipa Vidmarja. Oba sta SAZU tudi predsedovala.

Na slovesnosti je prof. dr. Maks Babuder predstavil našega ustanovitelja kot velikega inženirja elektrotehnike. Spregovoril je o tem, kako je spoznal, kdo je bil Milan Vidmar, predstavil, zakaj in kako je akademik Milan Vidmar postal velik elektrotehnik, se dotaknil njegovih znanstvenih in poljudnih del, ga umestil v sam vrh elektrogospodarstva ter s ponosom prikazal, kako je leta 1948 ustanovil naš Inštitut. Akademik prof. dr. Ivan Bratko je akademika Milana Vidmarja predstavil kot velikega strokovnjaka in vrhunskega šahista. V svojem nagovoru je poslušalce popeljal v svet šaha skozi oči šahovskega velemojstra.

Vidmarjevega brata, akademika Josipa Vidmarja, sta v svojih nagovorih predstavila akad. prof. dr. Janko Kos in častni član SAZU, akad. prof. dr. France Bernik, ki opisal svoja srečanja z Josipom Vidmarjem.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah