Novice

SCALAR – z vami že 15 let

31, Maj, 2013

Spomladi leta 1997 smo na Elektroinštitutu Milan Vidmar v sodelovanju z Elektro Slovenija postavili prvi slovenski sistem za spremljanje atmosferskih razelektritev v realnem času. Sistem je temeljil na treh smernih senzorjih. Vsak od njih je zaznal elektromagnetni val, ki ga je povzročila atmosferska razelektritev, in na podlagi tega določil parametre detekcije: smer, jakost signala in število povratnih udarov. S pomočjo programske opreme, ki nam jo je odstopil Finski meteorološki inštitut smo v realnem času izračunavali lokacijo atmosferskih razelektritev.

Leta 1998 je bil sistem nadgrajen v novi slovenski sistem za avtomatsko lokalizacijo atmosferskih razelektritev (SCALAR), ki je temeljil na dveh LPATS III senzorjih. ki sta delovala po časovni metodi.

Ker za enoumen rezultat potrebujemo vsaj štiri senzorje tega tipa, smo se na EIMV odločili, da se povežemo z avstrijskim sistemom za lociranje atmosferskih razelektritev ALDIS, s katerim sodelujemo še danes.

Leta 2000 smo s partnerji iz Nemčije in Avstrije ustanovili združenje operaterjev sistemov za lokalizacijo strel – EUCLID, ki je za izmenjavo podatkov uporabljalo Internet. Omrežje se je vsa leta širilo in danes sistem EUCLID pokriva kontinentalno Evropo z več kot 150 senzorji od Sicilije do Nordkapa.

Junija bo minilo 15 let od začetka obratovanja sistema za lociranje atmosferskih razelektritev – SCALAR, ki je od leta 1998 do danes našel številna področja uporabe – od elektrogospodarstva, meteorologije, železnic in telekomunikacij, kontrole zračne plovbe do zavarovalništva. Veseli smo, da smo vseh teh 15 let lahko s pomočjo naših zvestih naročnikov sistem razvijali in izpopolnjevali.

Želimo si, da bi v prihodnosti naše znanje in storitve še naprej nadgrajevali in da so bo naš trud odražal v zadovoljstvu naših cenjenih uporabnikov.

Več o sistemu SCALAR si lahko preberete na www.scalar.si

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah