Novice

Pričetek prvega podzemnega skladiščenja CO2 v Evropi

10, Junij, 2007

Blizu kraja Ketzin v Nemčiji je bil 13. junija 2007 uradni pričetek skladiščenja CO2 v podzemni slani vodonosnik na poseljenem območju.

Vtiskovanje CO2 v tekočem stanju se bo odvijalo pod okriljem projekta CO2SINK, ki ga koordinira GeoForschungsZentrum iz Potsdama. Skladiščenje bo potekalo tri leta. V tem času bo od 700 m do 800 m globoko shranjeno 90.000 ton CO2.
Projekt je pod okriljem šestega okvirnega programa za raziskave in tehnološki razvoj s 30 M EUR podprla Evropska komisija. Svečano otvoritev je Evropski energetski komisar Andris Piebalgs pospremil z naslednjimi besedami:

"Pilotni projekt Ketzin, prvi primer skladiščenja CO2 na kopnem v Evropi, bo pomembno prispeval k razvoju znanja pri praktičnem podzemnem skladiščenju CO2. Ker so emisije CO2 iz energetskih objektov upoštevanja vreden vir emisij toplogrednih plinov, je to pomemben mejnik v boju Evropske unije proti klimatskim spremembam. Komisija verjame, da podzemno skladiščenja CO2 v Ketzinu lahko prispeva k napredku tehnologije zajema in skladiščenja CO2 in omogoči njeno komercialno uporabo do leta 2020."

Omenjeni projekt bo pomembno vplival tudi na prihodnji razvoj tehnologij zajemanja in skladiščenja CO2, še posebej po letu 2020. Spremljanje razvoja na področju zajema in skladiščenja CO2 je nujno za nadaljnji razvoj slovenske energetike.
Znanstvene delavnice in svečane otvoritve podzemnega skladišča so se udeležili ga. Anuška BOLE, g. Andrej ŠUŠTERŠIČ in g. mag. Rudi VONČINA z Oddelka za okolje EIMV ter g. Vane GOŠNIK s Holdinga Slovenske elektrarne d.o.o.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah