Novice

Na znanstvenem festivalu Elektrofest mlade seznanjali o pametnih omrežjih

16, September, 2016

Image title


Že peto leto zapored smo 16. septembra 2016 strokovne moči združile družbe Elektroinštitut Milan Vidmar, ELES, Gen energija in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Med več kot 400 dijaki smo že peto leto zapored širili energetsko pismenost. Tokrat smo mladim na zanimiv in interaktiven način predstavili pametna omrežja in njihov pomen za delovanje elektroenergetskega omrežja v prihodnosti.

Osrednja tema letošnjega Elektrofesta so bila pametna omrežja in strokovnjaki na Elektroinštitutu Milan Vidmar so predstavili aplikacijo korelator izpada daljnovodov zaradi udara strel in probleme, s katerimi se soočimo pri vključevanju obnovljivih virov energije v elektrodistribucijsko omrežje, ter načine, kako jih reševati v okviru rešitev pametnih omrežij. Družba Eles je pripravila predavanje, v katerem so mladim povedali kaj so pametna omrežja, zakaj jih potrebujemo ter kakšne spremembe bodo prinesla odjemalcem. Družba GEN energija je pripravila poseben izziv – tekmovanje v oblikovanju čim bolj ustrezne energetske mešanice, s katero zadostimo dnevnim potrebam Slovenije po električni energiji. Na Fakulteti za elektrotehniko UL pa so dijaki prek igre spoznali principe prenosa električne energije od elektrarn do porabnikov. Pred poslovno stavbo družbe ELES in EIMV je Zavod 404, mladinski tehnološki center, dijakom predstavil dva projekta, ki sta nastala pod njihovim okriljem – brezpilotno letalo IKARUS, delo dijakov GSŠRM Kamnik, in robotsko vozilo 3BOT, ki se lahko premika po stopnicah, delo dijakov Gimnazije Moste. Dijaki so se lahko preizkusili tudi v mini tekmovanju s katapultom.

Ob slavnostnem odprtju dogodka in razstave pod okriljem družbe Eles so občinstvo nagovorili predstavniki podjetij dr. Boris Žitnik, direktor EIMV, mag. Miran Marinšek, direktor področja za upravljanje s sredstvi in projekti družbe Eles, ter dekan FE UL, prof. dr. Igor Papič.

Zbrane je uvodoma pozdravil mag. Miran Marinšek, direktor področja za upravljanje s sredstvi in projekti družbe Eles, ki je poudaril, da se pomena pametnih omrežij v Elesu zelo dobro zavedajo, zato jim posvečajo veliko pozornosti. »Veseli nas, da je tudi Evropska komisija prepoznala naše aktivnosti na področju pametnih omrežij in odobrila projekt FutureFlow, ki ga koordinirajo naši strokovnjaki«, je še dodal mag. Marinšek.

»Delo na področju pametnih omrežij zahteva širok spekter znanj iz elektrotehnike, energetike, informatike in telekomunikacij. V Sloveniji ta znanja imamo, uspešni smo pri razvoju novih izdelkov, konceptov in tehnoloških rešitev ter aktivno sodelujemo v mednarodnih projektih s številnimi znanimi in uglednimi inštitucijami«, je poudaril dr. Boris Žitnik, direktor EIMV.

Dekan Fakultete za elektrotehniko, prof. dr. Igor Papič pa se je vprašal, ali imamo tudi v Sloveniji pametna omrežja? »Seveda, pri izvajanju razvojnih projektov na področju pametnih omrežij smo med vodilnimi državami v Evropi. Različni koncepti pametnih omrežij se preizkušajo v slovenskih distribucijskih omrežjih in tudi v prenosnem omrežju«, je zaključil prof. dr. Papič.

Veseli smo, da se vsako leto znova na tem dogodku srečamo s tolikšnim številom dijakov, ki so naš glas prihodnosti. 

Se vidimo naslednje leto!

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah