Novice

Ljubljana avgusta gostiteljica 15. mednarodnega simpozija s področja visokonapetostne tehnike - ISH 2007

25, Oktober, 2007

Konec avgusta, od 26. do 31. avgusta 2007, je v organizaciji Elektroinštituta Milan Vidmar in Fakultete za elektrotehniko v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal največji letošnji dogodek o visokonapetostni tehniki - 15. mednarodni simpozij s področja visokonapetostne tehnike - ISH 2007. Ta simpozij je bienalna konferenca z dolgo in bogato zgodovino. Prvo srečanje strokovnjakov s področja visoke napetosti je bilo že leta 1972. ISH si je v strokovni javnosti pridobil izjemen ugled in postal glavno srečanje za izmenjavo znanja in dosežkov strokovnjakov s tega področja.

Na kongresu se je s svojimi strokovnimi prispevki in udeležbo sodelovalo preko 500 strokovnjakov iz 43 držav z vseh petih celin. Članki so bili razdeljeni v enajst strokovnih tem. Po številčnosti prispevkov je izstopala tema Diagnostika in stalno opazovanje v okviru CBM, veliko zanimanja in napisanega je tudi na temi Visokonapetostne meritve, tehnike preskušanja in zagotovitev kakovosti ter Zunanja izolacija in kompozitni izolatorji, odstotki člankov na ostale teme pa so enakomerno porazdeljeni. Rečemo lahko, da smo zaradi števila člankov in udeležencev zelo ponosni in veseli, saj je Slovenija razmeroma majhna država za tako veliko posvetovanje.

Na otvoritveni slovesnosti so svoje znanje in izkušnje predstavili tudi eminentni predavatelji, mednarodno uveljavljeni strokovnjaki iz omenjenega področja. Omeniti velja gospoda Toshikatsu Tanako iz Japonske, pionirja na področju razvoja revolucionarnih novih izolacijskih materialov, ki temeljijo na novi tehnologiji in ki bodo omogočili izdelavo izolacijskih elementov in bodo zagotavljali boljše obvladovanje visokih napetosti na daljnovodih najvišjih napetosti, prof. dr. Stanislaw Gubanski iz Švedske, eden glavnih promotorjev znanj s področja visokonapetostne tehnike za potrebe reševanja energetskih potreb, bodočih visokonapetostnih povezav v Evropi. Predavanje so pripravili tudi dr. Pavel Omahen iz ELES-a, prof. dr. Michael Muhr iz Graza, prof dr. K. Frölich iz Švice in ostali.

Na zaključni slovesnosti se je predsednik organizacijskega odbora, direktor Elektroinštituta Milan Vidmar, prof. dr. Maks Babuder, zahvalil vsem udeležencem in predstavil organizatorja naslednjega, 16. mednarodnega simpozija ISH, ki bo leta 2009 v Cape Townu v Južni Afriki.

Spletna stran kongresa: www.ish2007.org

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah