Novice

IAEA - Mednarodna agencija za atomsko energijo

26, Oktober, 2018

Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) vsako četrto leto organizira mednarodno konferenco namenjeno TSO-jem s ciljem, da bi združila širok krog strokovnjakov, ki so vključeni v delo TSO-jev ter zagotovila forum za izmenjavo izkušenj.

Tokratne konference, ki je prejšnji teden potekala v Bruslju, se je udeležilo 290 udeležencev iz TSO-jev in regulatornih organov iz 65 držav članic IAEA in 5 mednarodnih organizacij. V času dogodka je bilo predstavljeno 80 plakatov in 47 ustnih predstavitev. Novost konference je bila možnost postavljanja vprašanj interaktivno preko posebne aplikacije, do katere se je dostopalo preko mobilnih naprav. Tak pristop je omogočil postavljanje vprašanj med predstavitvami, ter s tem spodbudilo razprave med udeleženci. Dr. Nadja Železnik je med drugim sodelovala s prispevkom z naslovom »The experience of EIMV as one of Slovenian TSO«.

Izvedenske organizacije v številnih državah izvajajo vlogo strokovnih organizacij za jedrsko in sevalno varnost, ter pomagajo regulatorjem k boljšemu odločanju v upravnih postopkih. Delo je pomembno, nudi pa tudi številne izzive vsem, ki so vključeni. Mednarodna konferenca »Challenges Faced by Technical and Scientific Support Organizations in Enhancing Nuclear Safety and Security: Ensuring Effective and Sustainable Expertise« v organizaciji IAEA in ob sodelovanju Bel V je bila namenjena pregledu izkušenj in razpravi o izzivih, s katerimi se soočajo organizacije za tehnično in znanstveno podporo (TSO) pri krepitvi jedrske varnosti in zaščite. V programu je zajela naslednje teme:

  • Vloga izvedenskih organizacij za jedrsko in sevalno varnost kot podpora upravnim organom,
  • Varnostni vidiki in izzivi:
  • Varnostne ocene jedrskih objektov,
  • Varnost pri ionizirajočem sevanju in ravnanju z radioaktivnimi odpadki,
  • Vloga izvedenskih organizacij za jedrsko in sevalno varnost v načrtu ukrepov ob izrednih dogodkih,
  • Ostali izzivi TSO-jev,
  • Glavni vidiki in elementi za razvoj in vzdrževanje tehničnih in znanstvenih kompetenc,
  • Kako razviti tehnične in znanstvene zmožnosti.
Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah