Novice

Energetska pismenost z roko v roki – ELEKTROFEST (dan odprtih vrat ELESa, EIMV in UL FE)

21, September, 2013

Lanskoletni prvi ELES-ov Dan odprtih vrat je v letošnjem letu prerasel v izobraževalni dogodek ELEKTROFEST. Tri uveljavljene elektro inštitucije – ELES, Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV) in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) – smo v petek, 20. 9. 2014 med več kot 400 dijaki srednjih šol širile energetsko pismenost.

V sklopu ELEKTROFESTA je bilo v vhodni avli podjetja ELES in EIMV (Hajdrihova 2) ob 10.30 tudi uradno odprtje fotografske razstave »Prenosne poti po meri uporabnika« (ELES) in ciklus fotografij z naslovom »Iskre ob razelektritvi«, ki so nastale ob poskusih, izvajanih v laboratoriju EIMV. Avtorji razstave so bili sodelavci g. Miha Bečan, g. Ivo Kobal in g. Miha Oblak. Razstavo so uradno odprli Janez Hrovat, zastopnik/direktor družbe ELES, dr. Boris Žitnik, direktor EIMV, in prof. dr. Igor Papič, dekan UL FE.

Na EIMV smo v sklopu ELEKTROFESTA dijake popeljali v visokonapetostni laboratorij. V njem se izvajajo preizkusi naprav, ki obratujejo v elektroenergetskem sistemu (EES) RS, simulirajo pa se tudi pojavi strel. G. Miha Bečan je na modelu v laboratoriju dijakom pokazal, kakšni pojavi nastanejo ob prenosu visoke napetosti po daljnovodih – žarenje žice ob visoki napetosti (korona), oblok na izolatorju zaradi previsoke napetosti ipd. G. Goran Milev pa je dijakom prikazal sistem za detekcijo strel – Scalar. Nad odzivi dijakov in mentorjev smo bili zelo veseli in se že veselimo naslednjega ELEKTROFESTA. S takimi dejavnostmi lahko dijakom vsaj nekoliko približamo pojem elektrike in jim deloma razkrijemo, kaj vse je v ozadju »električne vtičnice«.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah