Novice

Enajsti Elektrofest energetsko opismenjeval mlade

13, September, 2023

V petek, 8. septembra 2023, je potekal že 11. znanstveni festival Elektrofest, na katerem smo štiri elektroinstitucije – Elektroinštitut Milan Vidmar, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (FE UL), ter družbi ELES in Gen energija – ponovno energetsko opismenjevale mlade. Preko 350 dijakov je sodelovalo v predavanjih in delavnicah na štirih »elektro-postajah« oziroma strokovnih sklopih.
Na Elektroinštitutu Milan Vidmar (EIMV) smo vedoželjnim srednješolcem predstavili in opisali Laboratorij za visoko napetost (LVN), ki deluje že več kot 60 let in je vodilni preizkusni laboratorij s področja visokonapetostne tehnike v Sloveniji, ter Sistem za avtomatsko lokalizacijo atmosferskih razelektritev – SCALAR, kjer so dijaki natančneje spoznali pojav strel, ki so v zadnjih časih zelo aktualne. Po besedah naših strokovnjakov je v Sloveniji približno 60.000 udarov strel med oblakom in zemljo na leto, s čimer se Slovenija po gostoti strel uvršča med najbolj izpostavljene države v Evropi.
Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (FE UL) je pripravila zelo aktualno delavnico z naslovom Poganjati z elektriko je lažje. V okviru predstavitve so predstavili nastanek in značilnosti električnega kolesa. Družba ELES je za dijake pripravila predstavitev atraktivnega dela vzdrževalcev razdelilno transformatorskih postaj in daljnovodov, ki poteka tudi na višini in v ekstremnih vremenskih pogojih, in pregled ter nadzor daljnovodov in razdelilno transformatorskih postaj z droni. Prav slednji postajajo odlični pomočniki pri pregledu stebrov in vodnikov, saj se dvignejo do mesta poškodbe in jo posnamejo od blizu. Gen energija je v prireditvenem šotoru pred FE UL pripravila predstavitev dveh interaktivnih orodij: energetsko-podnebnega simulatorja En-ROADS in simulatorja "Energetska mešanica" proizvodnje EE v Sloveniji ter dva interaktivna dodatka za dijake, kot sta: delež porabe energije v končni rabi energije na posameznika v Sloveniji ter primerjava površin za proizvodnjo električne energije iz različnih vrst elektrarn.
Na znanstvenem festivalu Elektrofest so z zanimivimi najsodobnejšimi tehnološkimi projekti na prireditvenem prostoru gostovali tudi člani Mladinskega tehnološkega centra – Zavoda 404. Njihova vizija je oblikovanje globalne mreže tehnoloških centrov in skupnosti, ki bo mladim nudila možnost razumeti tehnologijo in jih spremljati v celotnem kreativnem procesu.

Veselimo se sodelovanja na 12. Elektrofestu.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah