Novice

Elektroinštitut na Elektrofestu dijakom približal skrivnosti elektromagnetnega sevanja

25, September, 2015

18.9.2015 smo štiri uveljavljene elektro institucije –Elektroinštitut Milan Vidmar, ELES, Fakulteta za elektrotehniko in GEN energija – med skoraj 500 dijaki širile energetsko pismenost in skupaj razbijale mite o elektromagnetnem sevanju. V okviru dogodka so strokovnjaki z že omenjenih inštitucij pripravili tako predavanja, znanstvene poskuse, družabne igre za lažje razumevanje znanstvenih tem kot publikacije, vse skupaj pa so začinili še z družabnim programom. Osrednji dogodek Elektrofesta v Ljubljani je bilo kot že leta poprej odprtje razstave v preddverju naše stavbe. Tokrat so na ogled postavili zbrana fotografska dela z mednarodnega natečaja Prenašamo energijo, ki ga je družba ELES organizirala v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje. Odprtja so se udeležili tudi direktorji elektro inštitucij – dr. Boris Žitnik, EIMV, mag. Uroš Salobir (v imenu Direktorja, g. Aleksandra Mervarja), ELES, Martin Novšak, GEN energija in dekan FE UL prof. dr. Igor Papič.

Ker je bila osrednja tema letošnjega Elektrofesta elektromagnetno sevanje, smo na Elektroinštitutu Milan Vidmar pripravili predstavitev, ki se je osredotočila na nizkofrekvenčna elektromagnetna polja v naravnem in življenjskem okolju. V visokonapetostnem laboratoriju smo demonstrirali meritev električnega in magnetnega polja omrežne frekvence pri različnih vrednostih napetosti in toka.

V ta namen smo na Elektroinštitutu izdali tudi priložnostno publikacijo z naslovom Elektomagnetno sevanje, ki je namenjena dijakom in mladostnikov, da svoje znanje še podkrepijo in nadgradijo.

Vsem sodelujočim in vsem dijakom se zahvaljujemo za podporo in izkazano naklonjenost. Se vidimo naslednje leto.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah