Novice

Elektroinštitut Milan Vidmar med nagrajenci projekta s področja pametnih omrežij

05, Julij, 2023

Elektroinštitut Milan Vidmar je prejel srebrno Runner-up nagrado za odličnost, ki jo je projektu FutureFlow podelila Mednarodna agencija za energijo ISGAN (International Smart Grids Action Network).  Projekt je edinstven v tem, da smo skupaj z ostalimi partnerji, združeni v mednarodni konzorcij, ki ga je koordinirala družba ELES, s pilotnimi testi v realnem času dokazali, da so lahko male enote za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije zanesljiv vir fleksibilnosti, ki pomagajo sistemskim operaterjem zagotavljati ravnovesje v elektroenergetskem sistemu in s tem zanesljivo oskrbo z električno energijo.
FutureFlow je bil štiriletni (2016–2019) mednarodni raziskovalni projekt, v katerem je sodelovalo 12 partnerjev iz osmih evropskih držav, med njimi so štirje sistemski operaterji, raziskovalne ustanove, tehnološke družbe in dva trgovca z električno energijo. Vsa podjetja so vodilna na svojem področju glede tehnologij in storitev, ki jih ponujajo odjemalcem. Projekt je bil vreden 13 milijonov evrov in se je financiral iz evropskega programa Obzorje 2020. Projekt FutureFlow omogoča ključni preboj za aktivno sodelovanje odjemalcev v najzahtevnejših procesih v elektroenergetskih sistemih, s tem pa zmanjšuje njihovo ceno električne energije ter zmanjšuje odvisnost držav od fosilnih goriv in znižuje emisije CO2.
Prejeta nagrada potrjuje, da je EIMV pomemben partner pri razvoju in soustvarjanju naprednega elektroenergetskega sistema.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah