Novice

ELEKTROFEST v Ljubljano in Krško privabil 800 mladih

20, September, 2014

V petek, 19. septembra 2014, se je odvijal že tretji Elektrofest. Tokrat se je že uveljavljenim institucijam – Elesu, Elektroinštitutu Milan Vidmar (EIMV) in Fakulteti za elektrotehniko – pod streho znanstvenega festivala pridružila še GEN energija. V Ljubljani in v GEN-ovem Svetu energije v Krškem smo energetsko opismenjevali skoraj 800 dijakov. V obeh krajih so na različnih lokacijah potekale predstavitve značilnosti slovenskega elektroenergetskega sistema, njegovega delovanja in posebnosti, ki spremljajo energetsko stroko.

Obiskovalce Elektrofesta smo na EIMV popeljali v visokonapetostni laboratorij, v katerem že več kot petdeset let izvajamo preizkuse naprav, ki obratujejo v elektroenergetskem sistemu, simuliramo pa tudi pojave strel. Na modelu v laboratoriju smo dijakom prikazali, kakšni pojavi nastanejo ob prenosu visoke napetosti po daljnovodih.

Na ogled smo postavili tudi fotografsko razstavo »Razvoj tehnologij pri nadzemnih vodih«. Avtorji fotografij – Miha Bečan, Stane Vižintin, Miha Oblak, Dušan Huč, Igor Rozman ter Tomaž Živic – so prikazali pomembnost dejstva, kako je zaradi vedno širše uporabe obnovljivih virov električne energije treba zgraditi nove visokonapetostne daljnovode, pri obstoječih pa povečati zmogljivost. Ob tem moramo narediti vse, da bodo daljnovodi sprejemljivi za ljudi in da bodo zanesljivo obratovali. Prikazali so, da na EIMV izvajamo obširne raziskave, ki omogočajo uporabo novih tehnologij. S svetovanjem in tehničnim nadzorom sodelujemo tudi v vseh fazah izgradnje daljnovodov.

Letos smo naše strokovnjake poslali tudi v Krško, kjer so obiskovalcem predstavili zanimivo področje strel in njihov pomen preučevanja. Poleg tega so dijakom predstavili tudi poseben eksponat, ki prikazuje eksplozijo žice, ko doseže enako napetost kot prave strele.

V imenu EIMV je zbrane na odprtju Elektrofesta 2014 nagovoril prof. dr. Maks Babuder, namestnik direktorja EIMV, in osvetlil čare elektroenergetike, za katere upa, da bodo navdihnili mnoge mlade.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah