Novice

Edvard Höfler (24.1.1910 - 4.8.1980)

04, Avgust, 2020

Na današnji dan pred natanko 40 leti (4. 8. 1980) je preminil Edvard Höfler. Bil je izjemna osebnost, inženir v pravem pomenu besede, praktik z bogatim teoretičnim znanjem. Predvsem z vztrajnostjo in disciplino je uspešno reševal strokovne izzive na razmeroma širokem področju elektroenergetskih objektov. Dobro je poznal aparate, naprave, postroje in sistem. Posebej dragoceno je bilo njegovo poznavanje tehnologije in funkcionalnosti posameznih naprav. Pridobljeno je bilo z dolgoletnimi izkušnjami pri snovanju naprav, projektiranju, gradnji in obratovanju objektov.
Na Elektroinštitut Milan Vidmar je prišel ob samem začetku njegovega delovanja, in sicer leta 1948. Kot strokovnjaku mu je bilo zaupano področje visokonapetostnih naprav in njihovega preizkušanja. Bil je iniciator in organizator gradnje laboratorija za visoke napetosti. Laboratorij je začel delovati leta 1962 in je bil eden prvih laboratorijev v nekdanji Jugoslaviji, ki se je ukvarjal z raziskovanjem pojavov visokih napetosti.
Bil je vešč pisec strokovnih publikacij. Njegov opus obsega več strokovnih monografij, raziskovalnih poročil, priročnikov in knjig s področja visoke napetosti in strelovodne zaščite; za različne revije je pisal je tudi informativne, poljudne in strokovne članke. Skrbel je za delo v strokovnih organizacijah kot vztrajen in spreten organizator. Pri svojem raziskovalnem delu je vzgojil vrsto mlajših inženirjev in dal celotnemu Inštitutu velik ugled.
Spomin na njegovo 30-letno aktivnost na Elektroinštitutu Milan Vidmar ohranjamo v okviru simpozija Höflerjevi dnevi, srečanja, ki ga vsako drugo ali tretje leto organiziramo od leta 1981.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah