Novice

Dijaki letos spoznavali inovacije v energetiki

17, September, 2019

Elektroinštitut Milan Vidmar, ELES, GEN energija in Fakulteta za elektrotehniko so letos že osmič pripravili Elektrofest, ki je namenjen energetskem opismenjevanju mladih.

Za več kot štiristo dijakov so pripravili štiri strokovne sklope, kjer so pobliže spoznali, s čim se med drugim v družbah oziroma inštitucijah ukvarjajo.

Elektroinštitut Milan Vidmar je dijake seznanil s programom SCALAR, ki beleži udare strel, in s tem, kako so ti podatki uporabni pri upravljanju in zaščiti sistemov in objektov, ki so izpostavljeni učinkom atmosferskih razelektritev.
Strokovnjaki družbe ELES so dijakom predstavili elektroenergetska omrežja prihodnosti, ki bodo temeljila na veliki vrsti raznolikih proizvodnih virov, fleksibilni porabi, aktivnih odjemalcih ter več vrstah hranilnikov energije. Študenti ljubljanskih fakultet, ki so združeni v ekipi Superior Engineering, so dijakom predstavili dirkalnik na električni pogon, ki so ga izdelali in s katerim tekmujejo na mednarodnih tekmovanjih. Dijakom je bil dirkalnik na ogled tudi na dvorišču poslovne stavbe Elesa.

Družba GEN energija je predstavila, kako deluje jedrska elektrarna, dijaki pa so se lahko preizkusili tudi v vlogi operaterja Nuklearne elektrarne Krško.

Na Fakulteti za elektrotehniko pa so se udeleženci v obliki računalniške igre preizkusili v vlogi različnih akterjev in naprav, ki vplivajo na delovanje elektroenergetskega sistema. Tekom igre so spoznali zahtevnost vzdrževanja ustrezne frekvence električne napetosti pri naključnih dogodkih ter medsebojno tekmovali v uspešnosti.

Veselimo se devetega Elektrofesta in z njim druženja ter izobraževanja dijakov.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah