Novice

Bodočim generacijam moramo začrtati jasno energetsko pot

04, Marec, 2020

Splet okoliščin je botroval, da sem takoj po javni predstavitvi NEPN odpotoval na vabljeno predavanje v Sarajevo. Ko se je v tem mestu, ki ga novinarji trenutno imenujejo kot prestolnico z najbolj onesnaženim zrakom na svetu, naredil lep sončen dan, sem opazil, da je to mesto, ki se po vojnih tegobah kot feniks dviguje iz pepela.

Po svoje imam srečo, da lahko sam in daleč od našega okolja v miru premišljujem o vsem povedanem, predvsem pa neizrečenem, na javni predstavitvi te pomembne strategije. Prišla je hitro, prehitro, da bi se je v popolnosti zavedli in se nanjo tudi lahko odzvali. Ta dolgo pričakovani dokument se je globoko zarezal v nas, ki se ukvarjamo z energetiko. Mi, ki smo bili udeleženi pri realizaciji blokov 6 in 7, niza hidroelektrarn na Savi, vrste energetskih povezav, smo postavljeni pred dejstva, ki nam dobro vzgojenim energetikom delujejo neracionalno, mogoče celo nerazumno? Kako naj ob takem strateškem energetskem dokumentu nadaljujemo to razumno in po naše edino pravo pot razvoja energetskega sektorja, če pa smo si že do zdaj z obilico težav komaj izborili možnost zagotavljanja varnosti in zanesljivosti delovanja elektroenergetskega sistema?

Od nas se zahteva, naj se odpravimo na neznano pot, na kateri bomo morali sprejeti pomembne in racionalne odločitve, pomembne za energetsko oskrbo v prihodnosti. Čaka nas odgovorna naloga prilagoditve energetike novim zahtevam, perspektivam. Ocenjevale nas bodo bodoče generacije. Kako naj opravimo to nalogo? Z bitkami in vojno prav gotovo ne, na to nas opozarja tudi mesto, v katerem nastaja ta komentar. Naša prihodnost ni v nenehnih soočenjih in nasprotovanjih, ampak v razumnih pogovorih in dogovorih. Zato se moramo najprej slišati med seboj. Sovraštvo med različnimi strokami in predvsem javnostjo se mora končati, vzpostaviti se mora iskren in pošten dialog. Drugače bomo tista generacija, ki ni zagotovila varne energetske prihodnosti svojim zanamcem. Čeprav nam vizija oziroma scenarij NEPN mogoče nista razumljiva in všeč, se ni več mogoče izogniti bodočim izzivom, predvsem pa zahtevni nalogi, ki je pred nami. Naj komentar zaključim z mislijo nekdanjega ameriškega predsednika: »Tear down this wall«.

Avtor: mag. Rudi Vončina, vodja oddelka za okolje na Elektroinštitutu Milan Vidmar in strokovnjak za vprašanja varstva okolja s področja elektroenergetike in linijskih objektov. Avtorjev komentar je objavljen v aktualni reviji Naš stik.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah