Novice

60 let preizkusa visokonapetostne zmogljivosti … ustvarjalnosti

19, December, 2022

V četrtek, 1. 12. 2022 smo v Laboratoriju za visoke napetosti obeležili 60-obletnico izgradnje, razvoja ter uspehov našega preizkusnega laboratorija s področja visokonapetostne tehnike. Pomen Laboratorija za visoke napetosti je leta 1948 ob ustanovitvi Inštituta za elektrogospodarstvo posebej poudaril naš ustanovitelj, akademik prof. dr. Milan Vidmar, katerega ime danes nosi Elektroinštitut Milan Vidmar, ki je vodilna slovenska inženirska in znanstvenoraziskovalna organizacija na področju elektroenergetike.

Dr. Milan Vidmar je odigral zelo pomembno vlogo pri konceptih razvoja modernega transformatorja kot elementa elektroenergetskega sistema in brez katerega si je nemogoče zamisliti sedanje razsežnosti uporabe izmeničnega električnega toka. Ob tej priložnosti smo se z glasbeno-gledališko predstavo Tesla slovenskega harmonikarja, producenta in skladatelja Janeza Dovča spomnili še enega velikega električnega inženirja vseh časov, Nikole Tesle, ki se ponaša z več kot 1200 odkritji in izumi, ki jih najdemo prav v vsaki sodobni električni napravi.

Ob dogodku je bil v Laboratoriju za visoke napetosti posnet tudi video za skladbo Izumitelj (feat Tesla), avtorja Janeza Dovča, ki si ga lahko ogledate TU.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah