Novice

20th International Symposium on High Voltage Engineering, Buenos Aires (Argentina)

30, Avgust, 2017

V Buenos Airesu v Argentini je od 28. 8. do 1. 9. 2017 potekal 20. mednarodni simpozij o visoki napetosti ISH 2017. Udeležilo se ga je približno 370 raziskovalcev iz 37 držav, ki delujejo v okviru inštitutov, univerz in industrije. Simpozij predstavlja enega najpomembnejših srečanj s področja visokonapetostne tehnike na svetu in ponosni smo, da Slovenijo že od samega začetka zastopa Elektroinštitut Milan Vidmar s svojimi znanstvenimi prispevki - letos so bili trije. Smotrno je izpostaviti tudi, da je prof. dr. Maks Babuder član mednarodnega upravnega odbora ISH, ki med drugim odloča o temah in lokacijah simpozijev.

Mag. Vladimir Djurica je avditoriju »Oral Session OF1: HV Systems« predstavil članek z naslovom »Dynamic Thermal Rating of power lines – improved model and measurements in rainy conditions” (soavtorja Gregor Kosec in dr. Miloš Maksić). Mladen Iglič je v skupini “PB2: Transient voltages“ predstavil članek “A solution to optimal performance of overvoltage protection in cases of Cable-OHL and Cable-GIS interconnection” (soavtorji Rado Ferlič, Robert Maruša in Ivo Kobal). V skupini “Poster Session PC: HV Test & Measuring Technique” je Simon Podkoritnik predstavil članek glavnega avtorja Miha Bečana z naslovom “A Challenging Case of Overhead Transmission Line Lightning Performance Improvement by Means of Line Surge Arrester Installing” (soavtorji prof. dr. Maks Babuder, Boštjan Barl, Bojan Volk, Goran Milev in Jure Praznik).

Iz Slovenije so se simpozija udeležili pomočnik direktorja EIMV prof. dr. Maks Babuder, dr. Stane Vižintin (EIMV), mag Vladimir Djurica (EIMV), Mladen Iglič (EIMV), Simon Podkoritnik (EIMV), dr. Robert Maruša (ELES) in mag. Milan Vižintin (SODO).

Po končanem simpoziju je bila skupina slovenskih udeležencev sprejeta tudi na veleposlaništvu Republike Slovenije v Argentini, kjer je bilo predstavljeno naše delovanje na področju visoke napetosti, hkrati pa smo bili deležni zanimive predstavitve delovanja in povezanosti slovenske manjšine v Argentini. Velika zahvala gre predvsem predsedniku slovenske manjšine v Argentini g. Damianu Ahlinu in njegovi gospe Mariani Pirc, ki sta si vzela čas za predstavitev Buenos Airesa, delovanja slovenske manjšine in povezanosti z domovino.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah