Novice

12. delavnica o komunikacijah po napetostnih vodih

28, September, 2018

V organizaciji Elektroinštituta Milan Vidmar in Fakultete za elektrotehniko je v Ljubljani potekala 12. mednarodna delavnica o komunikacijah po napetostnih vodih (WSPLC 2018). Ta letna delavnica tehničnega odbora IEEE o komunikacijah po napetostnih vodih je potekala 24. in 25. septembra 2018 v Ljubljani pod naslovom »Komunikacija po napetostnih vodih omogoča pametna omrežja«.

Delavnici sta sopredsedovala prof. dr. Matej Zajc (FE) in prof. Nermin Suljanović (EIMV). Prof. dr. Gregor Dolinar, dekan fakultete, in dr. Boris Žitnik, direktor EIMV, sta pozdravila udeležence na uvodnem srečanju. Delavnica je združila najnovejše akademske raziskovalne rezultate na področju komunikacije po napetostnih vodih ter v povezavi z integracijo teh komunikacijskih tehnologij v energetska omrežja, pri čemer so bile poudarjene prednosti tehnologij komunikacije po napetostnih vodih ter večje ovire pri uvajanju teh tehnologij. Delavnice se je udeležilo veliko predstavnikov univerz (Britanska Kolumbija, Univerza Alpe Adria, Univerza uporabnih znanosti Ruhr West) in industrije (operaterji distribucijskih sistemov, prodajalci in integratorji). Več informacij o programu in prispevkih si lahko ogledate na WSPLC 2018.

 Prof. Dr. Suljanović je predstavil rezultate raziskav v okviru sodelovanja z organizacijo Elektroprivreda B&H ter Fakulteto za elektrotehniko v Ljubljani, in sicer v okviru predstavitve z naslovom »Terenska analiza delovanja sistema PRIME PLC v ruralnem distribucijskem omrežju«. Slovenska operaterja distribucijskih sistemov Elektro Ljubljana in Elektro Gorenjska sta predstavila svoje izkušnje s komunikacijo po napetostnih vodih na področju pametnih števcev in pametnih omrežij.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah