Novice

10. znanstveni festival Elektrofest

09, September, 2022

V petek, 9. septembra, se je odvijal že 10. Elektrofest. Štiri elektroinštitucije – Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV), Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (FE UL) ter družbi ELES in GEN energija – smo ponovno izvedle energetsko opismenjevale mladih. V ta namen smo pripravili štiri »elektro postaje«, kjer smo dijakom srednjih tehničnih šol predstavili naše dejavnosti.

Na EIMV smo vedoželjnim srednješolcem predstavili in opisali Laboratorij za visoko napetost, ki letos obeležuje 60 let delovanja. Dijake je z viri visoke enosmerne, izmenične in udarne napetosti, viri udarnega toka ter sodobno visokonapetostno merilno in diagnostično opremo seznanil Vojta Vuga iz oddelka za visoko napetost in elektrarne. Zmogljivost izvorov v našem Laboratoriju za visoko napetost omogoča izvajanje standardnih dielektričnih preizkusov vseh visokonapetostnih nivojev.

Predavanje Klemna Jevnikarja iz oddelka za vodenje in delovanje energetskega sistema, o atmosferskih razelektritvah ter o Sistemu za avtomatsko lokalizacijo atmosferskih razelektritev – SCALAR je pri dijakih poželo veliko zanimanja, saj so natančneje spoznali pojav strel, ki je prav v tem času zelo aktualen. Izrazi »strela iz jasnega, hiter kot strela« imajo sedaj svoj pomen.

Veselimo se srečanja z naslednjo generacijo mladih prihodnje leto.

Vse objave

20

prisotnosti na mednarodnih trgih

75

let raziskovalno-razvojne dejavnosti

80

strokovnjakov

3

akreditirani laboratoriji

6

specializiranih oddelkov

15000

enot knjižničnega gradiva

2600

izdelanih strokovnih študij

15

aktivnih sodelovanj v domačih in tujih organizacijah