ARHIV NOVIC 2014« NAZAJ NA PRVO STRAN
7. posvetovanje o informatiki v energetiki – PIES

V Portorožu je 17. in 18. novembra potekalo že 7. posvetovanje o informatiki v energetiki – PIES. Na njem so sodelovali tudi predstavniki našega inštituta. G. Andrej Souvent, ki že tradicionalno vodi sekcijo Pametna omrežja, je na njej, skupaj z ostalimi sodelavci, predstavil tudi tri prispevke: Integracija pametnega omrežja in pametnega doma, Zasnova in izvedba informacijskega sistema ocenjevalnika proizvodnje sončnih elektrarn in Prednosti uporabe semantičnih modelov pri integraciji na konkretnem primeru aplikacije CIM modela. Vse o poteku in programu posvetovanja si lahko pogledate na http://www.pies.si/domov/.17. in 18. november 2014
60-letnica Slovenskega društva meteorologov

EIMV se je udeležil na 60-letnici Slovenskega društva meteorologov, kjer so EIMV povabili k uvodnem predavanju o sistemu SCALAR.
Na uvodnih predavanjih smo predstavili uporabo meteorološki podatkov v projektu SUMO in uporabo sistema SCALAR v elektrogospodarstvu (prenos in distibucija).

Več o dogodku najdete na spletni strani http://www.meteo-drustvo.si/domov/.
EIMV, Ljubljana, oktober 2014
Mednarodna konferenca: ICLP 2014 – International Conference on Lightning Protection

Letos se je med 11. in 17. oktobrom v Šanghaju na Kitajskem odvijala 32. konferenca ICLP 2014, na kateri udeleženci obravnavajo pojav strel, vpliv strel in zaščito pred njimi.
Na konferenci je bil s strani g. Gašperja Lakote uspešno predstavljen članek »Use of High Resolution Flash Density Data and GIS Analysis Methods in Power Utilities Networks« avtorjev: Gašper Lakota, Goran Milev, Vladimir Djurica in dr. Boris Žitnik.

Naslednja, 33. konferenca ICLP, bo na sporedu leta 2016 v Estorilu na Portugalskem.
EIMV, Ljubljana, oktober 2014
EIMV IZDELAL VZBUJALNA SISTEMA ZA MHE-BELICA

Za potrebe prenove in nadgradnje male hidroelektrarne Belica, ki je v lasti podjetja Elektro Ljubljana OVE, je EIMV izdelal 2 analogna vzbujalna sistema. Vzbujalna sistema sta bila izdelana po meri, glede na specifikacije strojne in elektro opreme. Karakteristika je skladna z zahtevami SONDO. Konstrukcija vzbujalnih sistemov je robustna, omogoča tudi popolno avtonomijo (otočno obratovanje) elektrarne v primeru izpada elektroenergetskega omrežja ob morebitnih daljših izpadih omrežja. Posebnost obeh vzbujalnih sistemov je napredna IGBT tehnologija v izhodnih stopnjah ter kontaktno krmiljena digitalna referenca.

S tem projektom je EIMV zapolnil vrzel na trgu manjših vzbujalnih sistemov, kjer je težko dobiti zanesljiv vzbujalni sistem z izhodnim tokom do 100 A, polno inženirsko podporo in vzdrževanje po zmerni ceni.

Proti koncu leta 2014 je predviden tudi razvoj digitalnega vzbujalnega sistema, ki bo temeljil na FPGA tehnologiji.
EIMV, Ljubljana, oktober 2014
CIRED Srbija

Elektroinštitut Milan Vidmar se je udeležil 9. posvetovanja o elektrodistribucijskih omrežjih CIRED Srbije, ki je potekal v Vrnjački Banji. Na razstavnem prostoru smo predstavljali produkte in storitve inštituta s poudarkom na sistemu SCALAR.
EIMV, Ljubljana, september 2014
ELEKTROFEST v Ljubljano in Krško privabil 800 mladih

V petek, 19. septembra 2014, se je odvijal že tretji Elektrofest. Tokrat se je že uveljavljenim institucijam – Elesu, Elektroinštitutu Milan Vidmar (EIMV) in Fakulteti za elektrotehniko – pod streho znanstvenega festivala pridružila še GEN energija. V Ljubljani in v GEN-ovem Svetu energije v Krškem smo energetsko opismenjevali skoraj 800 dijakov. V obeh krajih so na različnih lokacijah potekale predstavitve značilnosti slovenskega elektroenergetskega sistema, njegovega delovanja in posebnosti, ki spremljajo energetsko stroko.

Obiskovalce Elektrofesta smo na EIMV popeljali v visokonapetostni laboratorij, v katerem že več kot petdeset let izvajamo preizkuse naprav, ki obratujejo v elektroenergetskem sistemu, simuliramo pa tudi pojave strel. Na modelu v laboratoriju smo dijakom prikazali, kakšni pojavi nastanejo ob prenosu visoke napetosti po daljnovodih.

Na ogled smo postavili tudi fotografsko razstavo »Razvoj tehnologij pri nadzemnih vodih«. Avtorji fotografij – Miha Bečan, Stane Vižintin, Miha Oblak, Dušan Huč, Igor Rozman ter Tomaž Živic – so prikazali pomembnost dejstva, kako je zaradi vedno širše uporabe obnovljivih virov električne energije treba zgraditi nove visokonapetostne daljnovode, pri obstoječih pa povečati zmogljivost. Ob tem moramo narediti vse, da bodo daljnovodi sprejemljivi za ljudi in da bodo zanesljivo obratovali. Prikazali so, da na EIMV izvajamo obširne raziskave, ki omogočajo uporabo novih tehnologij. S svetovanjem in tehničnim nadzorom sodelujemo tudi v vseh fazah izgradnje daljnovodov.

Letos smo naše strokovnjake poslali tudi v Krško, kjer so obiskovalcem predstavili zanimivo področje strel in njihov pomen preučevanja. Poleg tega so dijakom predstavili tudi poseben eksponat, ki prikazuje eksplozijo žice, ko doseže enako napetost kot prave strele.

V imenu EIMV je zbrane na odprtju Elektrofesta 2014 nagovoril prof. dr. Maks Babuder, namestnik direktorja EIMV, in osvetlil čare elektroenergetike, za katere upa, da bodo navdihnili mnoge mlade.
EIMV, Ljubljana, september 2014
Obisk delegacije iz Kazakhstana

V torek, 16.9.2014, nas je obiskala delegacija profesorjev visokošolskih elektrotehničnih šol iz Kazakhstana. Prof. dr. Maks Babuder je predstavil Elektroinštitut, nato so sledila tri predavanja: Slovensko – Japonski projekt s področja pametnih omrežij (Gregor Omahen), Sistem SCALAR (Goran Milev) in Sistem SUMO (Gašper Lakota). Srečanje je bilo za obe strani zelo zanimivo.
EIMV, Ljubljana, september 2014
Energetska pismenost na Elektrofestu

Uveljavljenim elektro institucijam - ELES, Elektroinštitut Milan Vidmar, Fakulteta za elektrotehniko - se je letos pod streho znanstvenega festivala Elektofest pridružila še GEN energija. Tako bomo skupaj, letos poleg Ljubljane prvič tudi v Krškem v GEN-ovem Svetu energije, 19. septembra skoraj 800 dijakov energetsko opismenjevali. V okviru dogodka bomo sodelujoči pripravili več strokovnih sklopov, s katerimi dijake izobražujejo na področju elektro energetike. Osrednji dogodek Elektrofesta v Ljubljani bo odprtje razstave Tehniška dediščina skozi čas in Razvoj tehnologij pri nadzemnih vodih v preddverju Elesa in EIMV, Hajdrihova 2, ob 10.30 uri.

Na EIMV bomo obiskovalce Elektrofesta popeljali v visokonapetostni laboratorij, v katerem že več kot petdeset let izvajamo preizkuse naprav, ki obratujejo v elektroenergetskem sistemu, simulirajo pa tudi pojave strel. Na modelu v laboratoriju bomo dijakom pokazali, kakšni pojavi nastanejo ob prenosu visoke napetosti po daljnovodih, strokovnjaki pa bodo pojave pojasnili in pokazali, kako napetost izmerimo. Na ogled bomo postavili tudi razstavo Razvoj tehnologij pri nadzemnih vodih. V Krškem bomo obiskovalcem predstavili zanimivo področje strel in njihov pomen preučevanja. Poleg tega bomo v Krškem dijakom predstavili tudi poseben eksponat, ki prikazuje eksplozijo žice, ko doseže enako napetost kot prave strele.

Vljudno vabljeni!EIMV, Ljubljana, september 2014
Sodelavci EIMV v medijih (21 . avgust 2014)

Nevihta v noči 21. avgusta 2014 je bila kar pestra tudi za sodelavce EIMV.
O nevihti in splošno o strelah sta v oddaji Svetovalni servis (rtvslo.si) govorila g. Rado Isakovič in g. Vladimir Djurica.
V dnevno infotrmativni oddaji 24ur POP TV pa je g. Goran Milev podal informacije o gostoti strel ob omenjeni nevihti (24ur.com).EIMV, Ljubljana, avgust 2014
Mednarodna konferenca IEEE PES General Meeting

V National Harborju, MD, ZDA, poteka med 27. in 31. julijem 2014 tradicionalna mednarodna konferenca IEEE PES General Meeting. Na njej sodelujeta tudi dr. Miloš Maksić in mag. Dejan Matvoz s člankom: A practical case of determining the maximum allowed PV plant connection power using different reactive power control concepts.
EIMV, Ljubljana, julij 2014
ICDL 2014

V organizaciji EIMV, pod okriljem IEEE DEIS, se je 3. 7. 2014 na Bledu uspešno zaključila 4-dnevna 18. mednarodna konferenca o tekočih dielektrikih (International Conference on Dialectric Liquids - ICDL 2014). Konference se je udeležilo 150 udeležencev iz 28 držav in 6 kontinentov, ki so predstavili svoje raziskovalne dosežke in izmenjali izkušnje na področju bazičnih in aplikativnih raziskav tekočih dielektrikov, diagnostike naprav s tekočimi dielektriki. Na konferenci je bil izbran najboljši prispevek mladih raziskovalcev, priznanji sta prejela Farzaneh Vahidi, University Stuttgart, Germany, za prispevek z naslovom: Influence of Electrode Material on Conductivity Measurements under DC Stress, in Wu Lu, The University of Manchester, United Kingdom, za prispevek z naslovom: Lightning Impulse Breakdown Performance of an Inhibited Gas-To-Liquid (GTL) Hydrocarbon Transformer Oil. Tudi sodelavci EIMV so se predstavili s tremi prispevki: Methods for Monitoring Age-Related Changes in Transformer Oils (Nataša Bernard, Biljana Čuček, Tim Gradnik, Maja Končan-Gradnik), Temperature and Chemical Impact on Determination of Water Content in Dielectric Liquids by Capacitive Moisture Sensors (Tim Gradnik, Biljana Čuček, Maja Končan-Gradnik), The Identification of Systematic Error in Determining the Avarage Temperature of Power Transformer Insulation Obtained by Comprehensive Analysis of an Authentic On-Site Condition Assessment Database (Miha Bečan, Ivo Kobal, Jalen Štremfelj, Maks Babuder).
Ponosni in veseli smo, da je bila konferenca uspešno zaključena ter da so bili vtisi vseh udeležencev zelo pozitivni. Zahvala za to gre tudi domačim in tujim sponzorjem konference, in sicer: ELES, Kolektor Etra, MIDEL, ERGON in NYNAS.
Prihodnja, 19. konferenca o tekočih dielektrikih bo potekala v Manchestru, UK, leta 2017, več podrobnosti o letošnji konferenci pa najdete na spletni strani: http://icdl2014.com.
EIMV, Ljubljana, julij 2014
I. Elektroenergetski košarkarski turnir

V soboto 21.6.2014 je na Škofljici pri Ljubljani potekal I. Elektroenergetski košarkarski turnir v organizaciji ŠKUD Elektroinštitut. Udeležence turnirja je najprej pozdravil direktor Elektroinštituta »Milan Vidmar« dr. Boris Žitnik in vsem šestim moštvom (ŠD SODO, ŠD KOLEKTOR, ŠD ELEKTRO ENERGIJA ŠD ELES in ŠKUD Elektroinštitut) zaželel obilo uspešnega zadevanja košev. Po žrebanju so bila moštva razdeljena v dve skupini po tri. V predtekmovanju je moštvo ŠD ELES nastopilo v skupini »smrti« in že prvo tekmo s ŠD ELEKTRO CELJE so vsi poznavalci moštev imenovali finale pred finalom. To se je na igrišču tudi uresničilo in kljub temu, da je moštvo ŠD ELES takoj povedlo in vodilo vse do zadnje minute, so ob znaku sirene Celjani dosegli zmagoviti koš in slavili z rezultatom 47:46. Elesovci so nato premagali moštvo ŠD ELEKTRO ENERGIJA (46:38) in se uvrstili v polfinale. V drugi skupini je ŠKUD Elektroinštitut premagal oba tekmeca (ŠD SODO in ŠD KOLEKTOR) in se brez večjih težav uvrstil v polfinale, kjer se je srečal s starim znancem ŠD ELES. V tradicionalno napeti tekmi so po disciplinirani igri igralci ŠD ELES le uspeli premagati ŠKUD Elektroinštitut z rezultatom 57:49. Medtem so bili v drugem polfinalu uspešni tudi Celjani in premagali moštvo ŠD SODO. V tekmi za bronasto medaljo je ŠKUD Elektroinštitut po srditem boju le uspel streti požrtvovalno ekipo ŠD SODO z rezultatom 68:60. V težko pričakovanem finalu sta se ponovno srečali moštvi ŠD ELEKTRO CELJE in ŠD ELES. Elesovci so celotno tekmo odigrali v zelo visokem in konstantnem ritmu tako, da je bil zmagovalec znam že veliko pred zaključni žvižgom sodnikov. Visoke zmage (76:56) in zlate medalje so se tako zasluženo veselili igralci ŠD ELES.

Ob zaključku slovesne podelitve priznanj in družabnega srečanja je gromki aplavz zasluženo požel glavni organizator turnirja Simon Podkoritnik, ki je odlično opravil debi in si soglasno prislužil zaupanje vseh udeležencev za organizacijo turnirja tudi v prihodnjem letu tako, da bodo tovrstni turnirji v bodoče postali tradicionalni!

RAZVRSTITEV:
1. mesto ŠD ELES
2. mesto ŠD Elektro Celje
3. mesto ŠKUD ElektroinštitutŠKUD Elektroinštitut, Ljubljana, julij 2014
PAC World 2014 - predstavitev prispevka na mednarodni konferenci v Zagrebu


V Zagrebu je med 23. in 26. junijem potekala konferenca PAC World 2014 (http://conference.pacworld.org) , na kateri se je zbralo več kot 200 mednarodnih strokovnjakov s področja zaščite, avtomatizacije in vodenja EES. S strani EIMV se je konference udeležil g. Gašper Lakota, ki je predstavil prispevek »A system for real-time and short-term forecast assessment of operational limits – SUMO«. Soavtorja prispevka sta bila g. Jan Kostevc in g. Janko Kosmač z ELES-a. V prispevku je bil predstavljen sistem SUMO (Sistem za Ugotavljanje Meja Obratovanja), katerega načrtuje in razvija ELES v sodelovanju z EIMV. Sistem SUMO bo z uporabo naprednih tehnologij omogočal ELES-u učinkovitejše in obenem varno obratovanje elektroenergetskega omrežja.EIMV, Ljubljana, julij 2014
CIM User Group Meeting 2014

V Oslu je od 17. do 20. junija potekala konferenca CIM User Group Meeting 2014 z delovnim naslovom »EU Network Codes: Meeting the Transmission and Distribution Challenge Using the CIM«, ki je obravnavala aktualne teme s področja splošnega informacijskega modela elektroenergetskega sistema (CIM - Common Information Model) in integracije sistemov. Na konferenci sta vodja oddelka za vodenje in delovanje EES Andrej Souvent in Nejc Petrovič iz Elektro Gorenjske predstavila rezultate projekta »Generic Strategy for Standards-based Systems Integration for Electric Distribution Utilities (GSSSI-EDU)«, ki smo ga izvedli v sodelovanju z EDF R&D v okviru projekta Distributed Energy Resources Research Infrastructure (DERri).EIMV, Ljubljana, junij 2014
Obisk osnovnošolcev na EIMV

Elektroinštitut Milan Vidmar so 21. 5. obiskali osnovnošolci iz Braslovč. Predstavili smo jim dejavnosti, s katerimi se na Inštitutu ukvarjamo. Pogovorili smo se o delovanju elektroenergetskega omrežja, poseben poudarek pa je bil na strelah in kako se zavarujemo pred njimi. Na koncu smo v našem Laboratoriju za visoke napetosti opravili še zanimiv poskus. S tem želimo na Inštitutu otrokom približati potek električne poti – iz elektrarne do vtičnice. Navdušenje in vedoželjnost malih nadebudnežev je bila osupljiva.EIMV, Ljubljana, maj 2014
18. IEEE mednarodna konferenca o tekočih dielektrikih ICDL 2014Na EIMV smo ponosni, da pod pokroviteljstvom IEEE DEIS organiziramo 18. IEEE mednarodno konferenco o tekočih dielektrikih ICDL 2014, ki bo od 30. 6. do 3. 7. 2014 na Bledu.

Konference se bo predvidoma udeležilo od 100 do 140 udeležencev z vsega sveta (Evropa, Amerika, Kanada, Brazilija, Kitajska, Koreja, Avstralija, Rusija itd), ki bodo predstavili svoje raziskovalne dosežke in izmenjali izkušnje na področju raziskav tekočih dielektrikov kot tudi diagnostike naprav s tekočimi dielektriki. Udeleženci so tako priznani profesorji kot tudi študentje in mlajši raziskovalci ter pomembnejši sedanji in potencialni bodoči strokovnjaki ali upravljavci naprav s tekočimi dielektriki v elektrogospodarskih podjetjih.

>>več o tem...EIMV, Ljubljana, maj 2014
Okrogla miza Pametna omrežja z vidika končnih uporabnikov na Celjskem sejmu Energetika

V sredo, 21. maja, smo v okviru sejma Energetika organizirali okroglo mizo, ki je obravnavala aktualne teme s področja pametnih omrežij in to predvsem iz vidika končnih uporabnikov. Predstavili smo tehnološke in regulatorne vidike uvajanja pametnih omrežij, še posebej s področij upravljanja distribucijskega omrežja, vključevanja razpršenih virov proizvodnje, uvajanja sistema pametnih števcev, vključevanja tehnologij pametnega doma in električne mobilnosti. Okroglo mizo je moderiral vodja oddelka za vodenje in delovanje EES Andrej Souvent.


EIMV, Ljubljana, maj 2014
Posvetovanje Komunalna energetika

Od 13. do 15. maja je na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru potekalo 23. mednarodno posvetovanje Komunalna energetika, ki obravnava teme s področja oskrbe z energijo. Na otvoritvi konference je imel pozdravni govor direktor EIMV dr. Boris Žitnik, na okrogli mizi z naslovom »Integracija pametnih zgradb, omrežij in mest - energija kot člen, ki povezuje«, pa je sodeloval vodja oddelka za vodenje in delovanje EES Andrej Souvent.


EIMV, Ljubljana, maj 2014
Trideseta delavnica o telekomunikacijah - VITEL

Na Brdu pri Kranju je med 12. in 13. majem 2014 potekala jubilejna - 30. delavnica o telekomunikacijah z delovnim naslovom Omrežja prihodnosti. Vodja oddelka za vodenje in delovanje EES Andrej Souvent je na posvetovanju predstavil prispevek z naslovom Pametna omrežja z vidika integracije sistemov. Ker tehnologije pametnih omrežjih temeljijo na sodobnih informacijsko-komunikacijskih tehnologijah (IKT), je to področje za podjetja s področja IKT zelo zanimivo in ponuja veliko novih poslovnih priložnosti. V okviru predstavljenega prispevka je bil poudarek na standardizacijskem okvirju, ki je nastal na pobudo mandata Evropske komisije M/490 in ki omogoča sistematičen pristop k integraciji različnih sistemov in naprav na osnovi odprtih standardov.


EIMV, Ljubljana, maj 2014
Razvojni preizkusi na DV vodnikih

V Laboratoriju za visoke napetosti Elektroinštituta Milan Vidmar so od druge polovice januarja letošnjega leta potekali preizkusi novih tipov DV vrvi avstrijskega proizvajalca LUMPI – Berndorf Draht und Seilwerk. Naročnik preizkusov je bil avstrijski sistemski operater APG - Austrian Power Grid AG.

Emisije hrupa in elektromagnetnih sevanj predstavljajo pri umeščanju daljnovodov v prostor vedno večji problem. Prenosni operaterji in proizvajalci DV opreme (predvsem proizvajalci vrvi in obesnega materiala) se tega dobro zavedajo. Njihovi razvojni napori so v zadnjem času usmerjeni predvsem v zmanjševanje teh emisij.

Avstrijski proizvajalec DV vrvi »LUMPI – Berndorf Draht und Seilwerk« je v sodelovanju z avstrijskim sistemskim operaterjem »APG - Austrian Power Grid AG« v našem Laboratoriju za visoke napetosti opravil preizkuse elektromagnetnih sevanj in hrupa devetih na novo razvitih tipov DV vrvi.

Naš Laboratorij za visoke napetosti je pravočasno prepoznal sodobne razvojne potrebe in uporabnikom v tem smislu ponudil možnost preizkušanja in razvoja novih izdelkov. Z nabavo opreme za meritve radiointerferenčnih sevanj in delnih razelektritev ter mednarodno akreditacijo standardnih postopkov po IEC 61284 smo postali eden vodilnih preizkusnih laboratorijev na področju meritev in prepoznavanja koronskih pojavov na napravah visoke napetosti.EIMV, Ljubljana, maj 2014
Podpis pisma o nameri industrijskega konzorcija - Slovenska industrija se združuje za sodelovanje v slovensko-japonskem projektu pametnih skupnosti – 10. 4. 2014

V novembru 2012 sta japonska agencija NEDO in takratna agencija TIA (sedaj del agencije SPIRIT) na pobudo GZS in združenja JETNET podpisali dogovor o sodelovanju, po katerem so Japonci na podlagi pogovorov s slovenskimi podjetji pripravili predprojektno študijo z osnovnim predlogom projekta pametnih omrežij. Glavni namen slovensko-japonskega projekta pametnih skupnosti je preizkus novih tehnologij v realnem okolju in pridobitev domače reference, kar predstavlja osnovo za prodor na tuje trge.

Konzorcij podjetij, ki ga sestavljajo nosilci tehnologij (Kolektor, Inea, Iskraemeco, Iskra Sistemi, Iskratel, Robotina, Smart-com) ter raziskovalne inštitucije (Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, Elektroinštitut Milan Vidmar in Teces) so se 10. aprila s podpisom pisma o nameri združili s ciljem postaviti usklajeno in učinkovito skupino partnerjev, ki bo kompetenten in prepoznan partner pri dogovarjanju s pristojno slovensko državno institucijo in s predstavniki japonske strani pri pripravi okvirov, tehnologij in področij, strukturiranju projekta ter razporeditvi nalog in vlog. Partnerji želijo aktivno sodelovati pri slovenskem delu skupnega slovensko-japonskega projekta tako, da se tehnološke vsebine pokrivajo s kompetencami in kapacitetami nosilnih slovenskih tehnoloških izvoznikov in operativnim načrtom Tehnološke platforme za pametna omrežja ter poslovno strategijo JETNET. V pismu o nameri so opredelili osnovno vsebinsko shemo projekta, ki v veliki meri temelji na Operativnem načrtu nacionalnega demonstracijskega projekta pametnih omrežij Tehnološke platforme za pametna omrežja.EIMV, Ljubljana, april 2014
Sestanek CIGRE D1.52 mednarodne delovne skupine - ''Moisture Measurement in Insulating Fluids and Transformer Insulation – an Evaluation of Solid State Sensors and Chemical Methods''

Na Elektroinštitutu Milan Vidmar je 17. in 18. marca 2014, v organizaciji Oddelka za fizikalno-kemijsko diagnostiko transformatorjev, potekal tretji sestanek delovne skupine CIGRE D1.52 – ''Moisture Measurement in Insulating Fluids and Transformer Insulation – an Evaluation of Solid State Sensors and Chemical Methods'', ki obravnava problematiko merjenja vlažnosti transformatorskih izolacijskih sistemov. V njej deluje 37 strokovnjakov iz 18 držav, z inštituta pa g. Tim Gradnik, ga. Biljana Čuček in ga. Maja Končan-Gradnik. Na sestanku so bili obravnavani rezultati izvedenega medlaboratorijskega testnega programa 19 laboratorijev na vzorcih različnih izolacijskih olj in papirne izolacije. V okviru skupine se proučujejo kapacitivni senzorji različnih proizvajalcev in absolutna kemijska metoda določanja vlažnosti olj po Karl Fisherju, njihove merilne negotovosti, problematika kalibracij in drugih za uporabnike pomembnih znanj. Delo skupine naj bi se zaključilo v letu 2016 z izdajo tehnične brošure. Po zaključku del so si gostje ogledali tudi laboratorij za fizikalno-kemijsko diagnostiko transformatorjev na EIMV.EIMV, Ljubljana, marec 2014
Imenovanje direktorja EIMV

Na 10. redni seji Sveta EIMV, ki je bila v petek, 14. februarja 2014, je Svet EIMV za mandatno obdobje štirih let za direktorja EIMV soglasno imenoval dr. Borisa Žitnika, univ. dipl. inž. el. Nov mandat bo dr. Boris Žitnik nastopil 1. 4. 2014.

EIMV, Ljubljana, februar 2014

En.grids 2014

4. februarja 2014 je potekala že 5. konferenca En.grids 2014, konferenca tehnološke platforme za pametna omrežja (od 2010 zapovrstjo). Sodelavec Elektroinštituta, g. Gregor Omahen, je na konferenci vodil osrednje omizje o Slovensko-japonskem demonstracijskem projektu pametnih omrežij in predstavil strokovni prispevek koncepta vključevanja aktivnega odjema v omrežje. G. Andrej Souvent, vodja oddelka za vodenje in delovanje, pa je v sodelovanju z g. Nejcem Petrovičem (Elektro Gorenjska) predstavil prispevek z naslovom Splošna strategija integracije tehničnih sistemov elektrodistribucijskega podjetja.

Fotogalerija Klik za ogledEIMV, Ljubljana, februar 2014
Evropska Komisija sprejela prehodni nacionalni načrt Republike Slovenije

Elektroinštitut Milan Vidmar, Oddelek za okolje je v skladu z zahtevami Direktive 2010/75/EU o industrijskih emisijah izdelal prehodna nacionalna načrta za Termoelektrarno Toplarno Ljubljana, d.o.o. in Termoelektrarno Trbovlje, d.o.o. Načrta sta sestavni del prehodnega nacionalnega načrta Republike Slovenije, v katerega so poleg navedenih vključene še velike kurilne naprave podjetja Vipap Videm Krško, d.d. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je skupni dokument posredovalo Evropski Komisiji, ki ga je s »Commission decision of 17 January 2014 on the notification by the Republic of Slovenia of a transitional national plan referred to in Article 32 of Directive 2010/75/EU of the European Parliament and of the Council on industrial emissions« sprejela in potrdila. S tem se navedenim podjetjem postavlja dinamika zmanjševanja letnih emisij žveplovega dioksida, dušikovih oksidov in skupnega prahu v obdobju od 1. januarja 2016 do 30. junija 2020, kot ukrep izboljševanja kakovosti zunanjega zraka ter hkrati omogoča postopno tehnološko prilagoditev zahtevnejšim okoljskim pogojem obratovanja.

EIMV, Ljubljana, januar 2014