ARHIV NOVIC 2013« NAZAJ NA PRVO STRAN
Novoletno voščilo


EIMV, Ljubljana, december 2013
VN preizkus kabla

Elektroinštitut Milan Vidmar je 19.11.2013 v RTP Podvelka opravil prvi preizkus 110 kV kabla z visoko izmenično preizkusno napetostjo 128 kV. Preizkusi so bili izvedeni v skladu s standardom IEC 60840:2011 tč. 16.3. Kabel povezuje GIS postroj s 110 kV stikališčem. Z uspešno opravljenim pilotnim preizkusom se tako širi preizkušanje kablov z resonančno metodo tudi na področje najvišjih napetosti.

EIMV, Ljubljana, november 2013

Uspešno zaključeni 11. Hӧflerjevi dnevi

Letošnjega tradicionalnega mednarodnega simpozija, 11. Hőflerjevih dnevov, ki so potekali 7. in 8. novembra v Portorožu, se je udeležilo več kot 140 elektroenergetskih strokovnjakov s področja visokonapetostne tehnike.

Letos so bila v ospredju predavanj in razprav številna aktualna vprašanja, ki spremljajo področje visokonapetostne tehnike, pri čemer je bila še posebna pozornost namenjena upravljanju s sredstvi.

Veseli smo dobre obiskanosti dogodka, predvsem pa dejstva, da nam je uspelo sestaviti program, v katerem so bili tudi številčno enakovredno zastopani slovenski in tuji predavatelji, kar nam znova potrjuje, da gre za visoko cenjeno mednarodno strokovno posvetovanje, ki ima zagotovljeno prihodnost.
EIMV, Ljubljana, november 2013
Mednarodni kolokvij EMF ELF 2013 v Nari na Japonskem

15. in 16. oktobra 2013 je v Nari na Japonskem potekal »CIGRE 3rd International Colloquium on Electric and Magnetic Fields at Extremely Low Frequencies (EMF-ELF-2013)«, ki sta ga organizirala CIGRE SC C3 in Japonski nacionalni komite CIGRE. Na kolokviju so bila predstavljena najnovejša znanstvena spoznanja in praktične izkušnje s področja ocenjevanja, bioloških učinkov, standardov in predpisov ter komuniciranja z javnostjo v zvezi z nizkofrekvenčnimi elektromagnetnimi polji. Kolokvija sta se s strani EIMV udeležila mag. Breda Cestnik in Karol Grabner. EIMV in ELES sta na konferenci predstavila prispevek z naslovom »Integration of detailed spatial data in the calculation and graphical presentation of E and B«, ki opisuje napreden pristop pri modeliranju in vizualizaciji elektromagnetnega polja visokonapetostnih nadzemnih vodov.


EIMV, Ljubljana, november 2013
Höflerjevi dnevi 2013 - Tehnološka vprašanja in izzivi v sodobnem elektroenergetskem omrežju

Elektroinštitut Milan Vidmar letos, 7. in 8. novembra, organizira že 11. mednarodni simpozij z naslovom Höflerjevi dnevi, ki je doslej tradicionalno obravnaval probleme visokonapetostne tehnike. Tokrat smo se odločili, da tematiko razširimo na tehnološka vprašanja in bodoče izzive na tem področju. Kot na vseh simpozijih do sedaj, se bo tudi tega s svojimi prispevki udeležilo kar nekaj tujih predavateljev.

Več o programu in vsebini simpozija si lahko ogledate na http://www.eimv.si/hofler/


EIMV, Ljubljana, oktober 2013
Konferenca OGE

Preteklega 10. in 11. oktobra se je v prostorih Messe Congress Graz odvila tradicionalna 51. Strokovna konferenca Avstrijske družbe za energetsko tehniko, ki deluje v okvirih Avstrijske elektrotehniške zveze, na okvirno temo: »Preusmeritve v energetiki – izziv!«, ki je zajela aktualne probleme v elektroenergetiki. Predstavljenih je bilo skupno 19 tem. Na konferenco je bil povabljen tudi prof.dr. Maks Babuder, pomočnik direktorja EIMV, ki je predstavil temo z naslovom »New Age with Renewable Energy Sources« (Vse novo z obnovljivimi energetskimi viri). Temo je obdelal skupno s soavtorjema mag. Gregorjem Omahnom in mag. Zvonkom Bregarjem.

Podal je sedanji vpogled v slovensko elektroenergetiko v luči intenzivnega uvajanja obnovljivih virov v slovenski elektroenergetski sistem (EES). Posebej je osvetlil proces preveč intenzivnega uvajanja fotovoltaičnih virov in dolgoročne posledice v tej povezavi. Prikazal je karakteristike posameznih virov znotraj EES ter oceno možnosti za njihovo nadomestitev z obnovljivimi.


EIMV, Ljubljana, oktober 2013
ŠKUD na Triglavu (20. in 21. September 2013)

Začeli smo na Rudnem polju v pokljuških smrekovih gozdovih in se skozi ruševje počasi vzpenjali mimo planine Konjščica do Jezera pod Srenjskim prevalom. Sledil je krajši vzpon proti Studorskemu prevalu med Ablanco in Velikim Draškim vrhom. Pot se nato kar vleče okrog južnega pobočja Tosca ter se celo nekoliko spušča vse do Vodnikove koče (1817). Dobrih sto metrov pod kočo leži Velo polje, dobro poznano turnim smučarjem, ki se pozimi preko njega povzpnejo proti Kanjavcu. Gre za veliko ravno planino, ki je pravzaprav visokogorsko kraško polje.

>>več o tem...EIMV, Ljubljana, september 2013
Energetska pismenost z roko v roki – ELEKTROFEST (dan odprtih vrat ELESa, EIMV in UL FE)

Lanskoletni prvi ELES-ov Dan odprtih vrat je v letošnjem letu prerasel v izobraževalni dogodek ELEKTROFEST. Tri uveljavljene elektro inštitucije – ELES, Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV) in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) – smo v petek, 20. 9. 2014 med več kot 400 dijaki srednjih šol širile energetsko pismenost.

V sklopu ELEKTROFESTA je bilo v vhodni avli podjetja ELES in EIMV (Hajdrihova 2) ob 10.30 tudi uradno odprtje fotografske razstave »Prenosne poti po meri uporabnika« (ELES) in ciklus fotografij z naslovom »Iskre ob razelektritvi«, ki so nastale ob poskusih, izvajanih v laboratoriju EIMV. Avtorji razstave so bili sodelavci g. Miha Bečan, g. Ivo Kobal in g. Miha Oblak. Razstavo so uradno odprli Janez Hrovat, zastopnik/direktor družbe ELES, dr. Boris Žitnik, direktor EIMV, in prof. dr. Igor Papič, dekan UL FE.

Na EIMV smo v sklopu ELEKTROFESTA dijake popeljali v visokonapetostni laboratorij. V njem se izvajajo preizkusi naprav, ki obratujejo v elektroenergetskem sistemu (EES) RS, simulirajo pa se tudi pojavi strel. G. Miha Bečan je na modelu v laboratoriju dijakom pokazal, kakšni pojavi nastanejo ob prenosu visoke napetosti po daljnovodih – žarenje žice ob visoki napetosti (korona), oblok na izolatorju zaradi previsoke napetosti ipd. G. Goran Milev pa je dijakom prikazal sistem za detekcijo strel – Scalar. Nad odzivi dijakov in mentorjev smo bili zelo veseli in se že veselimo naslednjega ELEKTROFESTA. S takimi dejavnostmi lahko dijakom vsaj nekoliko približamo pojem elektrike in jim deloma razkrijemo, kaj vse je v ozadju »električne vtičnice«.EIMV, Ljubljana, september 2013
Energetsko pismenost z roko v roki širijo ELES, EIMV in UL FE

Dan odprtih vrat ELES-a bo prerasel v izobraževalni dogodek ELEKTROFEST

Lanskoletni prvi ELES-ov Dan odprtih vrat je v letošnjem letu prerasel v izobraževalni dogodek Elektrofest. Na slednjem bodo kar tri uveljavljene elektro inštitucije – Elektro-Slovenija, d.o.o. (ELES), Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV) in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) – 20. septembra 2013 med več kot 400 dijaki srednjih šol širile energetsko pismenost.

>>več o tem...EIMV, Ljubljana, september 2013
Svetovalni servis – strele

V današnji oddaji Svetovalni servis na Prvem programu RTV Slovenija, so gostili našega sodelavca g. Gašperja Lakoto, univ. dipl. inž. el.
Strokovno je razložil veliko zanimivih stvari iz področja, s katerim se ukvarja oddelek OVDES, ki med drugim letos obeležuje tudi 15 obletnico sistema Scalar.
Voditelja in poslušalce je zanimalo zakaj udari strela, kdaj udari strela, kam lahko udari strela, kako zavarujemo svoje elektronske naprave pred udari strele in kako točne so napovedi, oziroma opozorila pred udari strele.
Celoten prispevek si lahko poslušate na povezavi rtvslo.si.EIMV, Ljubljana, avgust 2013
18. simpozij ISH - INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON HIGH VOLTAGE ENGINEERING

Elektroinštitut Milan Vidmar koordinira aktivno udeležbo slovenskih strokovnjakov predstavnikov elektro gospodarstva ter lastnih raziskovalcev na 18. simpoziju ISH - INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON HIGH VOLTAGE ENGINEERING, ki bo potekal med 25.08.2013 in 30.08.2013 v Seulu v Južni Koreji (http://www.ish2013.org). Simpozija se slovenski strokovnjaki s področja tehnike visokih napetosti udeležujejo vse od začetka leta 1972. Ta svetovni simpozij smo slovenski strokovnjaki odmevno organizirali leta 2007. Kot aktivni član glavnega komiteja ISH (International Steering Committee) inštitut nastopa vse od tedaj, ko mu je bila zaupana organizacija ISH v Ljubljani.
Tudi tokrat bomo s strokovnimi prispevki doprinesli k neprecenljivi izmenjavi izkušenj o visokonapetostni tehniki, o tehnoloških razvojnih problemih visokonapetostne opreme in materialov. Konference se bodo udeležili številni priznani mednarodni strokovnjaki. Predstavljene bodo nove tehnične rešitve in novi trendi v razvoju visokonapetostne tehnike. Želimo si, da bi v prihodnosti naše znanje in storitve na tem področju še nadgradili, seznanjanje z novimi dosežki in tudi naša prepoznavnost na tovrstnih konferencah pa je za to odlična priložnost.EIMV, Ljubljana, junij 2013
Mednarodna konferenca CIM User Group Spring Meeting 2013 v Ljubljani

Med 11. in 14. junijem 2013 je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekala mednarodna konferenca CIM User Group Spring Meeting 2013 z delovnim naslovom: The Common Information Model (CIM) in Transmission and Distribution: Leveraging the CIM Across the Enterprise. Konferenco je v sodelovanju z gostiteljema ELES in EIMV organizira organizacija CIM User Group, ki ima preko organizacije UCA International Users Group status Liaison D pri IEC TC57, kar pomeni organizacijo, ki prispeva tehnični "input" in aktivno sodeluje v delovnih skupinah za pripravo standardizacije s tega področja. Udeležilo se jo je 90 delegatov. Andrej Souvent iz EIMV in Nejc Petroviče iz Elektro Gorenjska sta skupaj pripravila predavanje z naslovom CIM Integration from perspective of Slovenian DSO. Predstavitve predavanj so na voljo na spletni strani konference.


EIMV, Ljubljana, junij 2013
11. konferenca slovenskih energetikov CIRED – CIGRE

V Laškem je med 27. In 29. majem potekala enajsta konferenca slovenskih energetikov CIRED – CIGRE. Na letošnji konferenci so naši raziskovalci predstavili skoraj 50 strokovnih člankov.
Več o sami konferenci si lahko pogledate tu (CIRED - CIGRE).

EIMV, Ljubljana, junij 2013
SCALAR – z vami že 15 let

Spomladi leta 1997 smo na Elektroinštitutu Milan Vidmar v sodelovanju z Elektro Slovenija postavili prvi slovenski sistem za spremljanje atmosferskih razelektritev v realnem času. Sistem je temeljil na treh smernih senzorjih. Vsak od njih je zaznal elektromagnetni val, ki ga je povzročila atmosferska razelektritev, in na podlagi tega določil parametre detekcije: smer, jakost signala in število povratnih udarov. S pomočjo programske opreme, ki nam jo je odstopil Finski meteorološki inštitut smo v realnem času izračunavali lokacijo atmosferskih razelektritev.
Leta 1998 je bil sistem nadgrajen v novi slovenski sistem za avtomatsko lokalizacijo atmosferskih razelektritev (SCALAR), ki je temeljil na dveh LPATS III senzorjih. ki sta delovala po časovni metodi.
Ker za enoumen rezultat potrebujemo vsaj štiri senzorje tega tipa, smo se na EIMV odločili, da se povežemo z avstrijskim sistemom za lociranje atmosferskih razelektritev ALDIS, s katerim sodelujemo še danes.
Leta 2000 smo s partnerji iz Nemčije in Avstrije ustanovili združenje operaterjev sistemov za lokalizacijo strel – EUCLID, ki je za izmenjavo podatkov uporabljalo Internet. Omrežje se je vsa leta širilo in danes sistem EUCLID pokriva kontinentalno Evropo z več kot 150 senzorji od Sicilije do Nordkapa.
Junija bo minilo 15 let od začetka obratovanja sistema za lociranje atmosferskih razelektritev – SCALAR, ki je od leta 1998 do danes našel številna področja uporabe – od elektrogospodarstva, meteorologije, železnic in telekomunikacij, kontrole zračne plovbe do zavarovalništva. Veseli smo, da smo vseh teh 15 let lahko s pomočjo naših zvestih naročnikov sistem razvijali in izpopolnjevali.
Želimo si, da bi v prihodnosti naše znanje in storitve še naprej nadgrajevali in da so bo naš trud odražal v zadovoljstvu naših cenjenih uporabnikov.

Več o sistemu SCALAR si lahko preberete na www.scalar.siEIMV, Ljubljana, maj 2013
Posodobitev senzorjev sistema SCALAR na Hrvaškem in nov senzor v Črni Gori

Sistem SCALAR je letos doživel posodobitev. V Pulju je od leta 2009 do 2013 deloval senzor LPATS-III, ki beleži strele le po časovni TOA (Time of Arrival) metodi. Nadomestil ga je senzor IMPACT, ki hkrati deluje po časovni in smerni MDF (Magnetic Direction Finding) metodi . Senzor je procesorsko zmogljivejši in tako prispeva k zanesljivejšemu delovanju sistema SCALAR. V Veliki je od leta 2008 prav tako obratoval senzor LPATS-III, ki smo ga zamenjali z novejšim modelom LPATS-IV. Senzor v osnovi deluje po enaki metodi TOA kot prejšnji model, vendar uporablja zmogljivejšo tehnologijo. S posodobitvijo omenjenih dveh senzorjev smo povečali zanesljivost delovanja sistema SCALAR in evropske mreže EUCLID.

Marca letos pa so na OVDES s postavitvijo senzorja IMPACT v Podgorici razširili pokrivanje sistema SCALAR na področje Črne Gore. V preteklosti je sistem SCALAR nad tem področjem že obratoval, vendar z znižano natančnostjo. Pri tem je uporabljal senzorje iz bližnje okolice, ki so nameščeni v BIH, HR in SR. Danes tako sistem SCALAR dosega visoke kriterije delovanja, ki so potrebni za izpolnjevanje zahtev uporabnikov sistema SCALAR tudi na področju Črne Gore.

EIMV, Ljubljana, maj 2013
Tradicionalni elektroinženirski simpozij - EIS v Šibeniku

Od 5. do 8. maja je bil v Šibeniku tradicionalni ELEKTROINŽENJERSKI SIMPOZIJ, na katerem je prof.dr. Maks Babuder predstavil v uvodnem predavanju temo z naslovom: »Iskanje nove paradigme za pripravo tehniške regulative nujne za obvladovanje projektiranja, graditve, obratovanja in vzdrževanja elektroenergetskih naprav, napeljav in postrojev.«
V predavanju, ki je natisnjeno v Zborniku predstavljenih del, je izpostavil nekaj izbranih vprašanj glede priprave tehniške regulative (Tehničnih predpisov in Standardov) v manjših državah Evropske skupnosti. Posebej je omenjeno in komentirano stanje na elektrotehniškem področju v Republiki Sloveniji. Prikaz je namenjen še posebej iskanju nove paradigme pri sistemskih rešitvah s ciljem čim hitrejšega uvajanja novih tehničnih in tehnoloških rešitev na področju proizvodnje, prenosa in distribucije električne energije.


EIMV, Ljubljana, maj 2013
Nova metoda preizkusa in lociranja poškodb na raznovrstnih izolacijah

Na Oddelku za visoke napetosti in elektrarne – OVNEL so uvedli novo metodo preizkusa in lociranja poškodb na raznovrstnih izolacijah, ki se poleg elektrotehnike dotika tudi drugih področji – predvsem strojništva in gradbeništva. Metoda je bila uspešno uvedena v začetku letošnjega leta in je namenjena preizkusom izolacije »iz zunanje strani« (v danem primeru PE izolacije jeklenic, sicer pa izolaciji cistern, cevovodom, plinovodom itd., pri katerih je za razliko od primerov v elektrotehniki, notranja – prevodna stran ozemljena).
Preizkus temelji na visoki napetosti (0 do 50 kV) in visoki frekvenci (100 kHz), katere značilnost je, da izolacije ne poškoduje, odkrije pa morebitne poškodbe oz. nepravilnosti v izolaciji.EIMV, Ljubljana, april 2013
Nova Akreditacijska listina

Na osnovi presoje v oktobru 2012 nam je 13.3.2013 Slovenska akreditacija podelila akreditacijski certifikat LP-102.
V okviru te akreditacijske listine Slovenska akreditacija priznava akreditiranemu organu usposobljenost za opravljanje dejavnosti, ki so navedene na internetni strani: .pdf dokument.

Prvič nam je bil podeljen akreditacijski certifikat že leta 2001 s strani nizozemske akreditacije RvA, ki je 12 let izvajala vsakoleten nadzor potreben za veljavnost akreditacijskega certifikata.
V skladu z evropsko direktivo EC 765/2008 je nizozemska akreditacija RvA nadzor nad Oddelkom za fizikalno kemijsko diagnostiko transformatorjev prenesla na Slovensko akreditacijo(SA), ki je podpisnica sporazumov o medsebojnem priznavanju akreditacij na področju kalibracijskih in preskuševalnih laboratorijev pri Evropskem združenju za akreditacijo (EA) in pri Mednarodnem združenju za akreditiranje laboratorijev (ILAC).


EIMV, Ljubljana, april 2013
34. Kotnikovi dnevi

Elektrotehniško društvo Maribor tudi letos organizira izobraževanje s področja močnostne elektrotehnike in sodobnih električnih inštalacij, 34. Kotnikove dneve, ki potekajo v Radencih, 21. in 22. marca.
Dva strokovna prispevka bodo predstavili tudi sodelavci EIMV.
V četrtek, 21. 3., bosta članek z naslovom Problematika nivojev načrtovanja za velikost napetosti in napetostne odklone v distribucijskem omrežju predstavila mag. Matvoz in g. Jurše, v petek pa bodo g. Isakovič, mag. Hrobat in mag. Strmec govorili o posodobitvi TP-19 – Pravilnika o tehniških normatih za zaščito NN omrežij in pripadajočih TP.

EIMV, Ljubljana, marec 2013

EIMV se je predstavil tudi na Japonskem

Gospod direktor, dr. Boris Žitnik, in gospod Gregor Omahen sta se s 33-člansko delegacijo predstavnikov slovenskega gospodarstva, zlasti s področja visokih tehnologij, ki jo je vodil predsednik RS, gospod Borut Pahor, v dneh od 5. do 8. marca 2013 udeležila obiska Japonske.
V okviru našega dela obiska smo predstavili softverske rešitve za pametna omrežja. Ogledali smo si dosežke japonskih podjetij na področjih pametne hiše in električnih avtomobilov.
Obisk smo izkoristili tudi za navezovanje stikov z domačimi in japonskimi podjetji, saj želimo združiti slovenske in japonske kompetence na področju pametnih omrežij in narediti skupni projekt.

EIMV, Ljubljana, marec 2013

Sestanek CIGRE A2.38 mednarodne delovne skupine - Transformer thermal modelling

Na Elektroinštitutu Milan Vidmar je med 25. in 27. februarjem 2013, v organizaciji Oddelka za fizikalno-kemijsko diagnostiko transformatorjev, potekal sestanek mednarodne delovne skupine CIGRE A2.38 - Transformer thermal modelling . V njej deluje 22 strokovnjakov iz 18 držav, z inštituta pa g. Tim Gradnik. Skupina proučuje ‘state of the art’ metode za ugotavljanje najvišjih vrednosti temperatur v visokonapetostnih energetskih transformatorjih na osnovi najsodobnejših računskih in merilnih metod vključno z vgrajevanjem optičnih temperaturnih senzorjev. Skupina A2.38 pripravlja tehnično brošuro s področja termičnega modeliranja transformatorjev. Po zaključku del so si gostje ogledali tudi visokonapetostni laboratorij EIMV.

EIMV, Ljubljana, februar 2013
DistribuTECH 2013

Tudi letos smo se udeležili ene največjih konferenc s področja elektrodistribucije v ZDA – DistribuTECH 2013, ki je bila tokrat v San Diegu, Kalifornija. Konference se je udeležilo okoli 10.000 udeležencev, na spremljajočem sejmu pa je razstavljalo okoli 400 razstavljalcev. Obiskali smo tudi San Diego Gas & Electric (SDG&E) Company – podjetje, ki z elektriko in plinom oskrbuje 1,4 milijona odjemalcev in skrbi za distribucijsko in prenosno omrežje na območju San Diega. Ogledali smo si njihov inovacijski center ter v zanimivi večurni debati izmenjali izkušnje s področja pametnih omrežij.

EIMV, Ljubljana, januar 2013