ARHIV NOVIC 2012« NAZAJ NA PRVO STRAN
Sponzorji uspešnega mednarodnega projekta študentov Univerze v Ljubljani na tekmovanju iz sintezne biologije iGEM in projekta Znanje za razvoj

Ekipa študentov Univerze v Ljubljani je na mednarodnem tekmovanju iz sintezne biologije iGEM ponovno dosegla izvrsten uspeh. Na konferenci, kjer je sodelovalo 190 ekip iz celega sveta, je na področju Zdravja in medicine osvojila prva tri mesta: za najboljši računalniški model in najboljšo spletno stran, ter drugo mesto v končni razvrstitvi. Organizator tekmovanja je bila priznana raziskovalna organizacija MIT (Boston, USA).
V ekipi slovenskih študentov je sodeloval tudi Boštjan PIRŠ, sin naših sodelavcev.
Ponosni smo, da smo lahko bili sponzorji tako uspešnim študentom in odmevnemu projektu.

Več o projektu si lahko preberete na spodnjih povezavah:


http://2012.igem.org/Team:Slovenia/Slovenian

http://www.mit.edu/

EIMV, Ljubljana, december 2012
PIES 2012

V Portorožu je potekalo 5. posvetovanje o informatiki v energetiki Slovenije – PIES, v okviru katerega je potekal tudi drugi Poslovni PIES. EIMV že vrsto let sodeluje pri pripravi posvetovanja, ga sponzorira ter aktivno sodeluje s prispevki. Letos je Gašper Lakota Jeriček predstavil prispevek »Informacijsko-komunikacijske tehnologije sistema SUMO«, ki ga je pripravil skupaj s soavtorji Vladimirjem Djurico, Matijo Nagličem, dr. Jankom Kosmačem iz EIMV ter Janom Kostevcem iz ELESa. Andrej Souvent je na Poslovnem PIESu predstavil prispevek »Integracija sistemov in standardizirana izmenjava podatkov« ter na PIESu moderiral okroglo mizo na to temo.

EIMV, Ljubljana, november 2012
PETDESETA OBLETNICA LABORATORIJA ELEKTROINŠTITUTA MILAN VIDMAR (EIMV)

Ko je leta 1948 akademik prof. dr. Milan Vidmar ustanovil Inštitut za elektrogospodarstvo je v načrtu posebej poudaril pomen Laboratorija za visoke napetosti (LVN). Pojasnil je, da je pri razvoju visokonapetostnih naprav osnovno orodje sicer računsko, da pa je potrebno vsako rešitev preveriti s preskusom in tako je ostalo vse do danes. Močno računalniško podprte računske metode sicer vse bolj nadomeščajo preskus, vendar je še daleč čas, ko ga bodo v celoti nadomestile.

Leta 1962 je bila zgrajena stavba na Jamovi 20, v kateri je pričel nastajati Inštitutski visokonapetostni laboratorij. V prvem obdobju je laboratorij nudil podporo domačemu elektrogospodarstvu in industriji visokonapetostne opreme, pogosto so se izvajali preskusi opreme z namenom dokazovanja skladnosti z določenimi standardi. Kasneje se je laboratorij usmeril na diagnostično preskušanje opreme za potrebe vzdrževanja in končno tudi za potrebe ugotavljanja njene preostale življenjske dobe.

Laboratorij za visoke napetosti Elektroinštituta Milan Vidmar razpolaga z viri enosmerne, izmenične in udarne napetosti ter z virom udarnega toka. Zmogljivost izvorov je primerna za izvajanje standardnih dielektričnih preskusov večine visokonapetostnih elementov EES Slovenije. Primerni so tako za preizkušanje zdržnosti, kot tudi za preizkuse in porušitve ob določenih pogojih. V nekaterih primerih predstavlja omejitev visokonapetostni del izvora, včasih pa tudi napajanje, ki je omejeno glede na zmogljivost napajanja iz omrežja.

Vseh teh 50 let svojega obstoja laboratorij aktivno sodeluje pri pomembnih mednarodnih strokovnih konferencah in pri delu delovnih skupin mednarodnih strokovnih organizacij. Prav tako že več kot 40 let laboratorij uporabljajo študenti Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani za vaje pri predmetu Visokonapetostna tehnika. Po temeljiti obnovi laboratorija v letu 2005 Inštitut tudi vnaprej lahko zagotavlja kvalitetno aplikativno raziskovanje in šolanje bodočih raziskovalcev na EIMV in v Slovenskem elektrogospodarstvu.

EIMV, Ljubljana, november 2012

50. obletnica smrti akademika prof. dr. Milana Vidmarja

9. oktobra, natanko pred 50 leti, je umrl slovenski znanstvenik, publicist in šahist akademik prof. dr. Milan Vidmar, ki je bil ustanovitelj našega Inštituta.
Če še niste prebrali njegovih spominov na srečanje z Nikolo Teslo, si ta izjemni zapis preberite na http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-XWH6QFIK.

EIMV, Ljubljana, oktober 2012

Posvetovanju o elektrodistribucijskih omrežjih

EIMV se je tudi tokrat predstavil na Posvetovanju o elektrodistribucijskih omrežjih, ki ga je organiziral nacionalni odbor CIRED Srbije. Posvetovanje je potekalo od 24. do 28 septembra v Vrnjački banji. Na konferenci so bile obravnavane aktualne tematike s področja distribucije električne energije, na razstavnih prostorih pa so se predstavile številna podjetja in organizacije. Poudarek predstavitve EIMV je bil na sistemu SCALAR, ki pokriva tudi področje Srbije.
 

EIMV, Ljubljana, oktober 2012
Dolgotrajna povezava med fiziko zvoka in glasbenimi čustvi

V sodelovanju s slovensko sekcijo IEEE (odbor SP-CAS) smo 6. septembra organizirali predavanje dr. Franca Policardija z naslovom: Dolgotrajna povezava med fiziko zvoka in glasbenimi čustvi. Zelo zanimivem predavanju je sledila odlična debata v prijetnem vzdušju, ki jo je odlikovala tudi interdisciplinarnost publike, saj so se predavanja udeležili glasbeniki, muzikologi, fiziki, arhitekti in elektrotehniki.
 

EIMV, Ljubljana, avgust 2012
Vabilo na predavanje

EIMV v sodelovanju s slovensko sekcija IEEE (odbor SP-CAS) vabi na predavanje, ki bo v četrtek, 6. septembra ob 15:00 uri v sejni sobi (I. nadstropje) Elektroinštituta Milan Vidmar, Hajdrihova 2, Ljubljana. Predaval bo dr. Franc Policardi na temo: »The long lasting relation between sound physics and music emotions«. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Zaradi prostorskih omejitev je zaželena je predhodna prijava na elektronski naslov .
 

EIMV, Ljubljana, september 2012
Svetovalni servis: STRELE

Na Prvem programu Radia Slovenija sta v oddaji Svetovalni servis gostovala strokovnjaka iz EIMV, inž. Rado Isaković in inž. Vladimir Djurica.
Povezovalec oddaje, g. Robert Bogataj, je gostoma najprej postavil nekaj strokovnih vprašanj o strelah, nato pa sta odgovarjala na vprašanja poslušalcev.
 

Zanimivo oddajo si lahko poslušate na povezavi: http://tvslo.si/#ava2.144325946

EIMV, Ljubljana, september 2012
IEEE PES GM 2012

Od 22. do 26. julija 2012 je v San Diegu v Kaliforniji potekalo generalno letno zasedanje mednarodne organizacije IEEE - IEEE PES GM 2012, ki predstavlja eno izmed največjih konferenc s področja elektroenergetike na svetu. Konference sta se s strani EIMV udeležila mag. Dejan Matvoz in dr. Miloš Maksić. Predstavila sta članek z naslovom "Comparison of Reactive Power Regulation Concepts of Distributed Generators in the Low Voltage Network".
 

EIMV, Ljubljana, avgust 2012
Konferenca EURONOISE v Pragi

Od 10. do 13. junija 2012 je v Pragi potekala 9. Evropska konferenca o obvladovanju hrupa EURONOISE 2012. Elektroinštitut Milan Vidmar je na konferenci aktivno sodeloval s strokovnim prispevkom mag. Igorja Rozmana z naslovom »Influence of National Legislation on Noise Descriptors«.
 

Povezava: EURONOISE Praga

EIMV, Ljubljana, julij 2012
Uspešno zaključen Vidmarjev dan 2012

21. 6. 2012 smo že tradicionalno organizirali simpozij Vidmarjev dan 2012 z naslovom Sedanji pogledi na trajnostni razvoj energetike. Letos sta, poleg EIMV, soorganizatorici simpozija bili European Academy of Sciences and Arts in Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Veseli smo bili udeležbe, saj se je na naše vabilo odzvalo 120 strokovnjakov iz elektroenergetskega sektorja. Ob tej priliki se iskreno zahvaljujemo predavateljem in vsem udeležencem.
 

Fotogalerijo dogodka si lahko ogledate tu: http://www.eimv.si/vidmar/

EIMV, Ljubljana, junij 2012
CIRED delavnica na Portugalskem

Od 29. - 30. maja 2012 je v Lizboni na Portugalskem pod okriljem CIRED-a potekala delavnica z naslovom »Integracija obnovljivih virov energije v distribucijsko omrežje«, ki sta se je udeležila g. Gregor Omahen in g. mag. Tomaž Mohar) z referatoma: »Impact of the SmartGrids concept on future distribution system investments in Slovenia« (G. Omahen, J. Kosmač, A. Souvent (EIMV), B. Blažič, I. Papič (FE)) ter »Technical and economical evaluations for dispersed generation connection point determination« (T. Mohar, L. Valenčič (EIMV). Gradivo iz konference je na voljo v knjižnici EIMV.
 

EIMV, Ljubljana, junij 2012
Simpozij INTSIKT 2012 v Tuzli

V Tuzli je od 4. do 5. junija potekal VIII. IEEE simpozij o informacijsko komunikacijskih tehnologijah INTSIKT 2012 z delovnim naslovom »Communications for Smart Systems«. Na simpoziju sta Andrej Souvent in Matija Naglič predstavila prispevek “Integration of the concepts of SmartHome and SmartGrids”
 

Povezava: http://www.ictlab.com.ba/intsikt/index_en.html

EIMV, Ljubljana, junij 2012
CIGRE kolokvij Dubrovnik

Od 13. do 16. maja 2012 je v Dubrovniku potekal mednarodni CIGRE kolokvij "Transformer Research and Asset Management". Kolokvij je že drugič zelo uspešno organiziral hrvaški študijski komite CIGRE A2 v sodelovanju z Elektrotehnično Fakulteto v Zagrebu. Na kolokviju je bilo predstavljenih 46 prispevkov na temo novih materialov in tehnologij, numeričnega modeliranja transformatorjev kot tudi strateškega upravljanja in sprotnega nadzora energetskih transfomatorjev. Kolokvija sta se s strani EIMV udeležila ga. Čuček in g. Gradnik.
 

EIMV, Ljubljana, junij 2012
Vlado Djurica gost na Radiu Sora

V oddaji Vprašanja in pobude Radia Sora so gostili našega raziskovalca, g. Vlada Djurico, ki je strokovno pojasnil, kako pride do strele in kako pogoste so tako imenovane strele z jasnega. Žal je bila za sprehajalca na Sorškem polju prejšnji teden takšna strela usodna.
 

Posnetek oddaje lahko poslušate na: http://www.radio-sora.si/oddaje/arhiv

EIMV, Ljubljana, junij 2012
CIGRE seminar "nadzemni vodi"

V okviru CIGRE študijskega komiteja B2, ki se ukvarja s celotno problematiko, in gostovanja CIGRE B2 svetovalne skupine 4 "Električni parametrov prenosnih vodov", je bil 28. maja na Bledu organiziran enodnevni seminar, ki je obravnaval problematiko nadzemnih vodov. Udeležili so se ga slovenski in tuji strokovnjaki, ki so imeli priložnost izmenjevanja izkušenj in izboljšanje svojega znanje. V okviru seminarja je prof. dr. Maks Babuder predstavil raziskovalno delo, ki ga opravlja Elektroinštitut na tem področju.
 

EIMV, Ljubljana, maj 2012
CIM Users Group Meeting (Windsor/UK)

V Windsorju je potekala vsakoletna spomladanska konferenca združenja CIM Users Group z delovnim naslovom "CIM Implementation and Application To Support the European Smart Grid". Združenje se ukvarja s semantičnim modeliranjem elektroenergetskega sistema in promovira t.i. Splošni informacijski model (Common Information Model), pripadajoče podatkovne profile, IT storitve in arhitekturo, ki se standardizira v okviru IEC tehničnega komiteja TC57. Konference so se udeležili Andrej Souvent, Gašper Lakota in Vlado Djurica. Elektroinštitutu Milana Vidmarja je bila zaupana organizacija naslednjega srečanja, ki bo junija 2013 v Ljubljani.
 

EIMV, Ljubljana, maj 2012
CIGRE kolokvij Sarajevo

Od 13. do 16. maja 2012 je v Sarajevu (BiH) potekal mednarodni CIGRE kolokvij "Power Quality and Lightning", na katerem je Elektroinštitut Milan Vidmar aktivno sodeloval, tako pri organizaciji kot s strokovnimi prispevki. Prof. Maks Babuder, ki je bil član organizacijskega odbora, je imel prvi dan vabljeno predavanje " The Application of the SCALAR Lightning Detection and Localization System Services in the Electric Power System Operation and Planning". Predsedoval je tudi enemu od tematskih sklopov. Svoje strokovne članke, v katerih so obravnavali predvsem sistem SCALAR in zaščito nadzemnih vodov pred strelo, so predstavili dr. Janko Kosmač, Vlado Djurica, Gašper Lakota, Goran Milev in Miha Bečan. Ob tej priložnosti smo v kraju Rogatica namestili že drugi senzor, ki bo omogočil širjenje sistema SCALAR na ozemlju Bosne in Hercegovine.
 

Povezava: CIGRE kolokvij Sarajevo

EIMV, Ljubljana, maj 2012
23. Mednarodni elektroinženirski simpozij “Dani Josipa Lončara”

V ponedeljek, 7. maja 2012, se je prof.dr. Maks Babuder, pomočnik direktorja EIMV, udeležil 23. Mednarodnega elektroinženirskega simpozija “Dani Josipa Lončara”, ki ga tradicionalno vsako leto organizira Elektrotehničko društvo Zagreb. Na prijazno povabilo organizatorja je imel predavanje z naslovom Advanced Diagnosis of Critical Components of the Electric Power System as the influential Tool in the Asset Management.
V predavanju je podal kritično oceno sodobne diagnostične tehnike in zlasti primerjavo med on-line in off-line pristopom, ter na nekaterih konkretnih primerih pojasnil pomen dobre inženirske prakse za zanesljivo ugotavljanje stanja in pričakovane zanesljivosti pomembnih naprav v elektroenergetskem sistemu.
 


Slika1: prof. dr. Maks Babuder, pomočnik direktorja EIMV
Slika2: prof. dr. Maks Babuder, univ. dipl. inž. el. in Josip Moser, dipl. ing., predstavnik Elektrotehničkog društva Zagreb

EIMV, Ljubljana, maj 2012
Tiskovna konferenca: Program razvoja pametnih omrežij v Sloveniji (distribucijsko omrežje)

V torek, 8.5.2012, so na tiskovni konferenci dr. Ivan Šmon, prof. Igor Papič in g. Gregor Omahen novinarjem predstavili Program razvoja pametnih omrežij v Sloveniji in njihov pomen za elektroenergetsko distribucijsko omrežje ter predvsem slovensko industrijo. Program sta za SODO izdelala Fakulteta za Elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Elektroinštitut Milan Vidmar. V prilogi si lahko preberete objave v medijih.
 

.pdf: Finance, STA, Delo, Naš Stik, Delo-P&D
.pdf: Program razvoja pametnih omrežij v Sloveniji

EIMV, Ljubljana, maj 2012
JOBFAIR 2012

Združenje študentov elektrotehnike in računalništva (EESTEC) je ponovno organiziralo vsakoletni sejem JOBFAIR 2012. Sejem je namenjen tako podjetjem, da dobijo stik z bodočim kadrom, polnim idej in entuziazma, kot tudi študentom, da spoznajo potencial slovenskih podjetij.
Elektroinštitut Milan Vidmar se je tudi letos (7. maja 2012) sejma udeležil in študentom predstavil svoje dejavnosti. Natančneje sta se predstavila dva oddelka, in sicer Oddelek za visoke napetosti in elektrarne s svojo aplikacijo Strelec ter opisom dejavnosti Laboratorija za visoke napetosti in Oddelek za okolje z zanimivo spletno stranjo http://www.okolje.info/. Kot vsako leto, smo bili tudi letos zadovoljni z odzivom in zanimanjem študentov.
 

Več o sejmu: http://www.jobfair.si/

EIMV, Ljubljana, maj 2012
ZUNANJA PRESOJA ISO 17025

27. in 28. februarja je bila na Oddelku za visoke napetosti in elektrarne zunanja presoja sistema ISO 17025, ki je obsegala ocenjevanje obstoječega sistema in njegovo širitev še na ostala področja preizkusov z visokimi napetostmi. Oddelek je svoje področje akreditiranih meritev razširil iz metode preizkušanja z izmenično napetostjo v suhem na preizkuse z izmenično napetostjo brez omejitve v suhem, saj je bila v lastni režiji narejena naprava za umetni dež. V razširjeno akreditacijsko listino so dodane še metode preizkušanja z udarnimi in enosmernimi visokimi napetostmi, prav tako pa širitev obsega akreditacije vključuje še dve metodi preizkušanja. Prva je meritev korone oziroma PD (partial discharges), druga pa meritev radiointerferenčnih napetosti RIV. Na sliki 1 je prikaz potrebne železne konstrukcije, ki simulira nosilni steber izolatorske verige. S tem se v celoti približamo razdaljam in obratovalnim pogojem, ki veljajo za realne razmere, ko je izolator v obratovanju. Omenjena konstrukcija se uporablja pri meritvi korone in RIV.
 

EIMV, Ljubljana, februar 2012
PROF. DR. MAKS BABUDER V ODDAJI PREVERJENO

V okviru prispevka "Z avtom gre ceneje" je v oddaji Preverjeno o pomenu električne energije danes in v prihodnosti spregovoril prof. dr. Maks Babuder. Prispevek si oglejte na povezavi: Oddaja preverjeno
 

EIMV, Ljubljana, februar 2012