ARHIV NOVIC 2008« NAZAJ NA PRVO STRAN
My Transfo Meeting 2008

17. in 18. decembra je v Torinu potekala 4. mednarodna konferenca o energetskih transformatorjih in tekočih dieklektrikih My Transfo Meeting 2008. Konferenca, ki jo je ob svojem štiridesetem jubileju organiziralo podjetje Sea Marconi, je namenjena izmenjavi znanj in izkušenj na področju vzdrževanja energetskih transformatorjev, kot tudi predstavitvi novih tehnologij na področju transformatorske diagnostike in izolacijskih materialov. Na konferenci je g. Tim Gradnik podal predavanje o metodah modeliranja termičnega staranja energetskih transformatorjev in slovenske izkušnje pri uporabi le-teh. Ostale teme predavanj so zajemale problematiko in praktične rešitve določanja vsebnosti vode v izolacijskem sistemu ter tehnologije za njeno odstranjevanje. Podrobno je bil obravnavan aktualni problem korozivnosti izolacijskih olj, predstavljene pa so bile tudi praktične izkušnje pri uporabi bio-razgradljivih esterskih olj v viskonapetostnih transformatorjih.


EIMV, Ljubljana, december 2008
Zaščita pred prenapetostmi, strelo in statično elektriko

V organizaciji Slovenskega društva za geoelektriko, statično elektriko in strelovode, je v Novi Gorivi 20. in 21. novembra potekal dvodnevni mednarodni izobraževalni seminar na temo Zaščita pred prenapetostmi, strelo in statično elektriko. Seminarja so se udeležili tudi sodelavci EIMV s svojimi prispevki. Predsednik društva SDGSS, prof. dr. Maks Babuder je predaval o novostih s področja zaščite pred delovanjem strele, statično elektriko in prenapetostmi, o spreminjanju izolacijskega nivoja izolacije zaradi delovanja atmosferskih razelektritev v elektroenergetskih napravah nizke, srednje in visoke napetosti ter o dilemah pri uporabi aktivnih strelovodnih lovilcev (ESE). S svojim prispevkom je sodeloval tudi dr. Boris Žitnik in sicer, o vsebini standardizacijskih dokumentov in tehničnih smernic za obratovalno prakso.


EIMV, Ljubljana, november 2008
JOBFAIR - Sejem možnosti in priložnosti

Na Fakulteti za elektrotehniko (FE) je med 17. in 20. novembrom potekal sejem Jobfair. Namen organizatorja je študentom predstaviti podjetja iz različnih tehničnih strok. Tudi letos se je odzvalo kar veliko število podjetij, med njimi smo se predstavili tudi mi. Ponovno smo študentom prikazali in opisali delo na Inštitutu, vsa področja, ki jih pokrivamo. V ospredju sta bili predstavitvi računalniških programov Strelec in Scalar. Prav tako smo organizirali ogled Laboratorija za visoke napetosti, kar je tudi letos privabilo veliko študentov.


EIMV, Ljubljana, november 2008
Zaključeni 9. Hőflerjevi dnevi

Z zadovoljstvom ugotavljamo, da je 9. mednarodni simpozij Hőflerjevi dnevi, ki je potekal od 2. do 4. novembra 2008 v Portorožu, uspel tako po strokovni kot tudi po organizacijski plati. Več kot 150 udeležencev iz 9 držav je na predavanjih lahko ugotovilo, da se strokovno in raziskovalno delo na področju visokonapetostne tehnike in energetike stalno razvija in poglablja. Predstavljenih je bilo 8 tujih in 10 domačih strokovnih prispevkov s področja visokonapetostne tehnike.

Prvi dan posveta je bilo govora o pogledu na raziskovalno dejavnost na področju visokonapetostne tehnike v Sloveniji danes, o upravljanju s sredstvi, daljinskem spremljanju stanja visokonapetostne izolacije z uporabo kamer IP, daljinskem izvajanju poskusov v visokonapetostnem laboratoriju v realnem času, spremljanju delovanja in preskušanja na mestu vgradnje kovinsko-oksidnih prenapetostnih odvodnikov, in drugih zanimivih temah.

Posvet se je nadaljeval v torek, ko so bile obravnavane teme tehnične diagnoze za potrebe ocenjevanja stanja rotirajočih strojev, metod ocenjevanja staranja in temperaturnih razmer v energetskih transformatorjih, obdelavi visokonapetostne celulozne izolacije pri transformatorjih in problematiki umeščanja visokonapetostnih nadzemnih vodov v bližino območij s povečano stopnjo varstva pred sevanjem. Osrednja razprava je bila namenjena dilemi nadzemni vod-kabelski vod in sodobnimi 110kV in 400kV vodi.

Fotogalerija: http://www.eimv.si/hofler/


EIMV, Ljubljana, november 2008
EIMV uspešno gostil evropsko delavnico o detekciji strel ELDW 2008

Elektroinštitut Milan Vidmar, ki v Sloveniji vodi in razvija sistem za lokalizacijo atmosferskih razelektritev SCALAR, je letos že drugič gostil vsakoletno delavnico o detekciji strel - ELDW. Odvijala se je 13. in 14. oktobra v prostorih EIMV in ELES. Na njej je sodelovalo preko 40 vrhunskih strokovnjakov s področja zaznavanja strel, ki so prišli iz vse Evrope in ZDA. Na delavnici so bile predstavljene novosti na področju zaznavanja strel, uporabe podatkov o strelah in nudenja storitev. Delavnica je udeležencem ponudila izjemno priložnost izmenjave izkušenj in predstavitve dobrih praks. Organizatorji so s pestrim družabnim spremljevalnim programom poskrbeli za zanimivo izkušnjo Slovenije.EIMV, Ljubljana, oktober 2008
Posvetovanje informatikov elektroenergetikov Slovenije - PIES

V začetku oktobra (1.-3.) je v Fiesi potekalo srečanje vodilnih informatikov in vseh, ki delujejo v elektroenergetskih podjetjih in so odvisni od informacijske tehnologije.
Posvetovanje je bilo priložnost za seznanjenje s stanjem in novimi trendi na omenjenem področju ter izmenjavo mnenj in izkušenj.
Na srečanju je kot častni gost predaval tudi direktor EIMV, prof. dr. Maks Babuder, s prispevkom Pogled na dinamiko uvajanja IT za potrebe inteligentnih omrežij.


EIMV, Ljubljana, oktober 2008
13. IEEE mednarodna konferenca ICHQP

Od 28. septembra do 1. oktobra se je v Wollongongu, New South Wales, Avstralija, na University of Wollongong odvijala 13. IEEE mednarodna konferenca o harmonikih in kakovosti električne energije (International Conference on Harmonics and Quality of Power - ICHQP). Konference se je s svojim prispevkom z naslovom: "Impact of Compact Fluorescent Lamps on the Electric Power Network" udeležil tudi sodelavec Elektroinštituta Milan Vidmar, mag. Dejan Matvoz.


EIMV, Ljubljana, oktober 2008
Delavnica European Lightning Detection Workshop

Naslednji teden se prične delavnica European Lightning Detection Workshop, ki bo trajala od ponedeljka, 13. oktobra, do torka, 14. oktobra. Delavnica bo potekala na Elektroinštitutu Milan Vidmar, Hajdrihova 2, 1000 Ljubljana.

Na tem srečanju se zberejo strokovnjaki iz področja atmosferskih razelektritev ter operaterji in razvijalci sistemov za detekcijo atmosferskih razelektritev iz celega sveta.

Glavne teme predstavitev bodo razdeljene v tri sklope:

meritve: nove tehnologije, validacija, odpravljanje napak, storitve in programska oprema: mobilni dostop (predstavljen bo mScalar), statistika in alarmiranje, geografski podatki, upravljanje s podatki, sistemi: LLS (Lightning Location System), mednarodno povezovanje sistemov, postavljanje in posodabljanje senzorjev.

Celoten program si lahko ogledate tukaj. Vljudno vabljeni!


EIMV, Ljubljana, oktober 2008
CIRED Srbije in Črne Gore

Odzvali smo se povabilu predsednika CIRED Srbije in Črne gore in v okvirju seminarja na temo SmartGrids, ki je bil organiziran v okviru 10. posvetovanja CIRED Srbije in Črne gore, pripravili predavanje. Udeležbo na posvetovanju smo izkoristili tudi za predstavitev našega sistema SCALAR.
Predstavitev aplikacij sistema SCALAR na našem razstavnem prostoru je zelo odmevna.


EIMV, Ljubljana, oktober 2008
Oskrba z elektriko na Obali in Krasu ter njihov vpliv na gospodarski razvoj

Na sedežu PGZ v Kopru je 9. septembra 2008 potekal posvet na temo Problematika elektro oskrbe na Obali in Krasu ter njihov vpliv na gospodarski razvoj. Informacije o problematiki elektro oskrbe v omenjeni regiji je podal direktor EIMV, prof. dr. Maks Babuder in sodelavci, mag. Leon Valenčič ter Jože Perme.EIMV, Ljubljana, september 2008
Postavljen tretji senzor SCALAR

Postavili smo nov, tretji senzor za zaznavanje strel v vasi Jelše pri Krškem. Gre za nov model LS 7001 prizvajalca VAISALA. Izbrana lokacija je geografsko optimalna glede na postavitev ostalih senzorjev in glede na relief terena, ki ga zahteva proizvajalec senzorja.
S tretjim senzorjem smo izboljšali zanesljivost, učinkovitost in natančnost določanja lokacij udarov atmosferskih razelektritev.


EIMV, Ljubljana, september 2008
CIGRE 2008

V francoski prestolnici, Parizu, med 24. in 29. avgustom 2008 poteka simpozij in rastava CIGRE 2008. Sodelavci Elektroinštituta na konferenci s ponosom predstavljajo svoje dosežke in svoje znanje.


EIMV, Ljubljana, avgust 2008
ICDL 2008 - 16. mednarodna konferenca o tekočih dielektrikih

Med 29. junijem in 3. julijem je v organizaciji Univerze v Poitiers-u v Franciji potekala 16. mednarodna konferenca o tekočih dielektrikih. V prispevku z naslovom "Ocena vsebnosti vlage v energetskih transformatorjih z metodo merjenja polarizacijskih in depolarizacijskih tokov" so avtorji Tim Gradnik, prof. dr. Maks Babuder in mag. Maja Končan-Gradnik predstavili novo metodo za ocenjevanje vlage v izolaciji transformatorjev ter jo kritično primerjali z že obstoječimi metodami. Meritve in razvojne raziskave je omogočilo podjetje Petrol Energetika.


EIMV, Ljubljana, julij 2008
SVEČANA AKADEMIJA IN STROKOVNI POSVET OB ŠESTDESETLETNICI EIMV

V torek, 3.6. 2008, se je svečane akademije ob 60. obletnici Elektroinštituta Milan Vidmar udeležilo veliko število povabljenih gostov. Uvodoma je goste nagovoril in predstavil delovanje Elektroinštituta Milan Vidmar skozi dobo šestdesetih let direktor, prof. dr. Maks Babuder. V veliko čast nam je bilo, da so se slovesnosti udeležili in na njej priložnostno spregovorili tudi minister za gospodarstvo, mag. Andrej Vizjak, župan Mestne občine Ljubljana gospod Zoran Janković in s strani ustanovitelja EIMV, predstavnik SAZU akademik prof. dr. Boštjan Žekš.
Prejemniki letošnjih Vidmarjevih plaket so bili Soške elektrarne Nova Gorica, prof. ddr. Michael Muhr, prof. dr. Salih Sadovic, mag. Maja Končan-Gradnik, mag. Marijan Koželj, Franc Leskovec in Janez Sterniša.
Za kulturni program so poskrbeli in občinstvo navdušili Orkester Simfonika Vrhnika in Trio Eroika.

»ogled fotografij«
Avtor fotografij je Dejan Vrtačnik

Na strokovnem posvetu "Pogled v bodočnost slovenske elektroenergetike", ki je potekal 4.6.2008, v Kosovelovi dvorani, je bilo udeleženih več kot 100 ljudi. Vabljeno predavanje je pripravil prof. ddr. Michael Muhr iz Graza, ostala predavanja pa so bila razdeljena v tri tematske sklope. Več o tematiki in predavateljih si lahko ogledate tu.


EIMV, Ljubljana, junij 2008
CIGRE COLLOQUIUM Application of Surge Arresters in Power Distribution and Transmissions Systems

Od 25. do 29. maja 2008 je v Hrvaškem obmorskem letovišču Cavtat potekal mednarodni CIGRE kolokvij z naslovom »Application of Surge Arresters in Power Distribution and Transmissions Systems«. Elektroinštitut Milan Vidmar so zastopali mag. Stane Vižintin, Miha Bečan in Ivo Kobal s člankom »The Possibility of Insulation Level Reduction on 110 kV Overhead Line with Built-in Post Insulators Using Line Surge Arresters« ter prof. dr. Maks BABUDER, ki je kot član tehničnega komiteja vodil sejo prvega dne.


EIMV, Ljubljana, junij 2008
16. mednarodni simpozij "Elektroinženjerski simpozij - Dani Josipa Lončara

Od 4. do 7. maja 2008 je v Šibeniku Elektrotehniško društvo Zagreb organiziralo 16. mednarodni simpozij "Elektroinženjerski simpozij - Dani Josipa Lončara". Organizatorji so eno izmed uvodnih predavanj zaupali direktorju Elektroinštituta Milan Vidmar, prof. dr. Maksu Babudru, in sicer o viziji elektroenergetskih omrežjih prihodnosti "Smartgrids". Simpozija so se s predstavitvami svojih člankov udeležili tudi mag. Dejan Matvoz, Rado Isaković in Tone Marinček.


EIMV, Ljubljana, maj 2008
Pogledi na sodobno znanost - Pogovor z direktorjem EIMV, prof. dr. Maksom Babudrom

PONEDELJEK, 21. april 2008, ob 13:05, Radio Sliovenija III. program - ARS

Gospa Jasna Potočnik, iz Radia Sovenija - Tretji program ARS, se je pogovarjala z našim direktorjem. Beseda je tekla o 60. obletnici Elektroinštituta Milan Vidmar, o prof. dr. Milanu Vidmarju, ustanovitelju Inštituta in o EIMV nasploh.

Celoten prispevek v .mp3 obliki: >>prenesi .mp3 prispevek<<


EIMV, Ljubljana, april 2008
Prispevek na konferenci EU
Sustainable Energy Week 2008

Meseca januarja je Slovenija (Ministrstvo za gospodarstvo), kot predsedujoča EU, pod okriljem Evropske komisije v Bruslju organizirala konferenco o ciljih energetske politike za Evropo in o pomembnosti obnovljivih virov energije za doseganje teh ciljev. Številni visoki uradniki in strokovnjaki so s svojimi prispevki in predstavitvami pomembno prispevali k razpravi o trajnostni energiji v Evropi in sosednjih regijah. Predstavniki Elektroinštituta Milan Vidmar, prof. dr. Maks Babuder, dr. Boris Žitnik in mag. Dejan Matvoz, smo predstavili prispevek "Smart grid and long distance power transport".


EIMV, Ljubljana, februar 2008
Predstavitev korona kamere proizvajalca CSIR

V petek 25.01.2008 je podjetje BELMET MI d.o.o. na EIMV organiziralo predstavitev korona kamere. Predstavitve so se udeležili tudi predstavniki elektrogospodarskih podjetij. Vodil jo je g. Alastair Chaffey, predstavnik CSIR, proizvajalca modernih kamer CoroCAM504 in MultiCAM (www.corocam.com) iz Južnoafriške republike. Po teoretičnem delu (princip korone, delovanje kamere, načini vrednotenja...) je bilo praktično delovanje kamere z vizualizacijo korone predstavljeno v VN laboratoriju EIMV.


EIMV, Ljubljana, januar 2008
Korozijski vplivi enosmerne železniške vleke

17. januarja so sodelavci Oddelka za vplive elektroenergetskih naprav na okolje - OVENO imeli prezentacijo na temo Korozijski vplivi enosmerne železniške vleke na sistem in elemente kabelskega omrežja RTP Hrpelje. Sama predstavitev je obravnavala rezultate meritev uhajavih tokov enosmerne železniške vleke na kabelskem omrežju v Kozini in rešitve, ki so bile določene na osnovi analiz stanja v omrežju.


Več informacij o vsebini prezentacije lahko dobite tukaj.


EIMV, Ljubljana, januar 2008