ARHIV NOVIC 2007« NAZAJ NA PRVO STRAN
Dober odziv študentov na sejmu Jobfair

Na fakulteti za elektrotehniko (FE) se je med 26. in 29. novembrom 2007 odvijal prvi sejem Jobfair. Namen sejma je bil študentom in diplomantom naravoslovnih fakultet predstaviti podjetja iz različnih tehničnih strok. Predstavilo se je 13 podjetij, med njimi tudi Elektroinštitut Milan Vidmar. Predstavili smo jim delo na Inštitutu, različna področja, ki jih pokrivamo, predstavili sistema Scalar in Strelec in organizirali tudi ogled Laboratorija za visoko napetost. Nad odzivom in navdušenjem študentov smo bili zelo zadovoljni.EIMV, Ljubljana, december 2007
Elektroinštitutu Milan Vidmar Veliko modro priznanje ELES-a

Na poslovno družabnem srečanju ELES-a, ki je bilo 20. novembra 2007 v Grand hotelu Union, je direktor, prof. dr. Maks Babuder, v imenu Elektroinštituta Milan Vidmar, prejel Veliko modro priznanje za dolgoletno vključevanje v najbolj pomembne razvojne in investicijske projekte podjetja ELES, s posebnim poudarkom na kakovostnih rešitvah v zadnjih letih.


EIMV, Ljubljana, november 2007
JOB FAIR "sejem možnosti in priložnosti"

Elektroinštitut Milan Vidmar se bo 26. in 27. novembra 2007 skupaj z visokotehnološkimi podjetji iz različnih tehničnih strok, predstavljal na Sejmu možnosti in priložnosti - JOB FAIR, v organizaciji Mednarodnega združenja študentov elektrotehnike in računalništva EESTECH LC Ljubljana.. EIMV bo predstavil sistema SCALAR in STRELEC. Vredno ogleda!

Več o sejmu si oglejte tukaj


EIMV, Ljubljana, november 2007
BioEnergie Tagung

V torek 6. nov. 2007 je bilo v Vrbi na Koroškem / Velden drugo posvetovanje o obnovljivih virih / 2. Kaerntner BioEnergie Tagung, ki sta se ga udeležila tudi sodelavca EIMV Z. Bregar in Š. Ivanjko.

Razpravljalci so predstavili številne nove projekte s področja obnovljivih virov in biomase na Koroškem in tudi v širšem avstrijsko - nemškem prostoru. Predstavljen je bil, na primer, tudi podatek, da proizvede samo dežela Koroška 40 % modulov fotovoltaike v celotni EU!

Zelo zanimiva in od publike ugodno sprejeta je bila tudi predstavitev mag. J. Vrtačnika, HSE, o trenutnih prizadevanjih HSE za postavitev kogeneracij v Gornjem Gradu in Starem trgu ter še o nadaljnjih njihovih projektih obnovljivih virov.

Razen strokovnih znanj je srečanje ponudilo tudi številne poslovne priložnosti na področju obnovljivih in distribuiranih virov električne energije in toplote

Več na: http://www.bioenergietagung.at/index_e.html


EIMV, Ljubljana, november 2007
Aktivnosti EIMV na področju učinkovite rabe električne energije

Na področju snovanja razvoja energetskih sistemov se na EIMV ne usmerjamo le na delovanje osrednjega elektroenergetskega sistema, temveč ustrezno pozornost namenjamo tudi učinkoviti rabi in obnovljivim virom energije.

Na pobudo predsednika nadzornega sveta ELES-a mag. A. Aplenca sta tako naša sodelavca Š. Ivanjko in mag. L. Valenčič pripravila strokovno oceno ELEKTRIČNA ENERGIJA POTREBNA ZA RAZSVETLJAVO IN POTENCIALNI PRIHRANKI Z UPORABO VARČNIH ŽARNIC.

Ob samem prihranku električne energije in konične moči sta v konkretnem primeru posebej poudarila prednosti investiranja v učinkovito rabo energije pred drugimi investicijami v EES . Na področju učinkovite rabe energije je uvedba varčnih sijalk prioritetna, saj zagotavlja največje učinke.

Omenjena ocena je naletela na velik odmev v strokovni javnosti in med drugim predstavlja tudi eno od osnov za akcijo brezplačne razdelitve varčnih žarnic slovenskim gospodinjstvom, ki jo izvajajo HSE in slovenska distribucijska podjetja.

Več o projektu in o tem, kako lahko brezplačno pridobite varčno sijalko: HSE, Elektro Gorenjska, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor.

EIMV podpira omenjeno akcijo in poziva uporabnike, da se ji pridružijo.


EIMV, Ljubljana, november 2007
Mednarodni kolokvij skupin CIGRE A2 (Transformetorji) in D1 (Materiali in nove tehnologije)

7.-12. Oktobra je v Belgiji (v mestu Brugge) potekal mednarodni kolokvij skupin CIGRE A2 (Transformetorji) in D1 (Materiali in nove tehnologije), na katerem je bilo predstavljenih preko 50 referatov iz področja upravljanja in diagnostike transformatorjev, problematike transformatorskih olj in on-line monitoringa na energetskih transformatorjih.

Na njem sta Tim Gradnik in Maja Končan-Gradnik predstavila skupni referat z naslovom "A rectifier transformer ageing study using optical fibre temperature sensors, transformer thermal modelling, and EIMV physical-chemical diagnostics", v katerem je obravnavan primer ocenjevanja življenjske dobe energetskega transformatorja. V prispevku je bila poleg klasične diagnostike predstavljena tudi nova diagnostična metoda za oceno staranja z uporabo optičnih temperaturnih senzorjev.

Predstavitev si lahko ogledate tukaj.

Konferenca je doprinesla k neprecenljivi izmenjavi izkušenj na področju razvoja upravljanja transformatorjev in transformatorske diagnostike, hkrati pa je bila tudi odlična priložnost za vzpostavljanje novih poslovnih stikov.


EIMV, Ljubljana, oktober 2007
Ljubljana avgusta gostiteljica 15. mednarodnega simpozija s področja visokonapetostne tehnike - ISH 2007

Konec avgusta, od 26. do 31. avgusta 2007, je v organizaciji Elektroinštituta Milan Vidmar in Fakultete za elektrotehniko v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal največji letošnji dogodek o visokonapetostni tehniki - 15. mednarodni simpozij s področja visokonapetostne tehnike - ISH 2007. Ta simpozij je bienalna konferenca z dolgo in bogato zgodovino. Prvo srečanje strokovnjakov s področja visoke napetosti je bilo že leta 1972. ISH si je v strokovni javnosti pridobil izjemen ugled in postal glavno srečanje za izmenjavo znanja in dosežkov strokovnjakov s tega področja.

Na kongresu se je s svojimi strokovnimi prispevki in udeležbo sodelovalo preko 500 strokovnjakov iz 43 držav z vseh petih celin. Članki so bili razdeljeni v enajst strokovnih tem. Po številčnosti prispevkov je izstopala tema Diagnostika in stalno opazovanje v okviru CBM, veliko zanimanja in napisanega je tudi na temi Visokonapetostne meritve, tehnike preskušanja in zagotovitev kakovosti ter Zunanja izolacija in kompozitni izolatorji, odstotki člankov na ostale teme pa so enakomerno porazdeljeni. Rečemo lahko, da smo zaradi števila člankov in udeležencev zelo ponosni in veseli, saj je Slovenija razmeroma majhna država za tako veliko posvetovanje.

Na otvoritveni slovesnosti so svoje znanje in izkušnje predstavili tudi eminentni predavatelji, mednarodno uveljavljeni strokovnjaki iz omenjenega področja. Omeniti velja gospoda Toshikatsu Tanako iz Japonske, pionirja na področju razvoja revolucionarnih novih izolacijskih materialov, ki temeljijo na novi tehnologiji in ki bodo omogočili izdelavo izolacijskih elementov in bodo zagotavljali boljše obvladovanje visokih napetosti na daljnovodih najvišjih napetosti, prof. dr. Stanislaw Gubanski iz Švedske, eden glavnih promotorjev znanj s področja visokonapetostne tehnike za potrebe reševanja energetskih potreb, bodočih visokonapetostnih povezav v Evropi. Predavanje so pripravili tudi dr. Pavel Omahen iz ELES-a, prof. dr. Michael Muhr iz Graza, prof dr. K. Frölich iz Švice in ostali.

Na zaključni slovesnosti se je predsednik organizacijskega odbora, direktor Elektroinštituta Milan Vidmar, prof. dr. Maks Babuder, zahvalil vsem udeležencem in predstavil organizatorja naslednjega, 16. mednarodnega simpozija ISH, ki bo leta 2009 v Cape Townu v Južni Afriki.

Spletna stran kongresa: www.ish2007.org


EIMV, Ljubljana, oktober 2007
V neurju 19. septembra je bilo zabeleženih več kot deset tisoč strel

Včerajšnje hudo neurje je zabeležil tudi sistem Scalar. Zaznanih je bilo okrog 27000 strel in 45000 povratnih udarov na širšem območju Slovenije. V letošnjem letu je bil to glede števila strel rekordni dan. Vseh korelacij izpadov daljnovodov z udarom strele je bilo 42, od tega 29 na območju Elektro Primorske in 7 na območju Elektro Gorenjske.


EIMV, Ljubljana, September 2007
Snemanje za dokumentarni film o Elektro Ljubljana

V sredo, 5.9.2007, je v Laboratoriju za visoke napetosti potekalo snemanje. Ob sodelovanju raziskovalcev z Oddelka za visoke napetosti ga je izvajala skupina iz RTV Slovenija. Posneli so zanimive električne pojave in kratek razgovor z direktorjem Elektroinštituta Milan Vidmar prof.dr. Maksom Babudrom. Posnetki bodo uporabljeni kot del dokumentarnega filma o Elektro Ljubljana.


EIMV, Ljubljana, September 2007
Ljubljana avgusta gostiteljica ISH 2007

Mednarodni upravni odbor ISH (International Symposium on High Voltage Engineering) je v času letošnjega poznega poletja postavil svoj 15. simpozij v Slovenijo in s tem zaupal organizacijo tega svetovnega srečanja prvič državi nekdanjega vzhodnega dela Evrope. V Cankarjevem domu bo od 27. - 31. avgusta potekal 15. simpozij visokonapetostne tehnike s 600 strokovnjaki z vsega sveta, ki so pripravili skoraj 450 referatov.

Predsednik organizacijskega odbora, prof. dr. Maks Babuder, direktor Elektroinštituta Milan Vidmar, ki si je vrsto let prizadeval, da ta simpozij pripelje v Ljubljano, je prepričan, da bo s tem dogodkom postavljena na zemljevid sveta slovenska znanost s tega področja, ki jo bomo v času simpozija tesno povezali s slovensko kulturo in umetnostjo.

Za udeležence simpozija je pripravljenih kar nekaj ogledov slovenskih naravnih in kulturnih znamenitosti, na ljubljanskem gradu bo slovenska tržnica, v Plečnikovih Križankah pa bo v sredo, 29. avgusta 2007, predstava Tesla Electric Company svetovno priznanega režiserja, Tomaža Pandurja, ki nam bo pričarala zgodbo o življenju in delu tega velikega izumitelja. V okviru simpozija se nam obeta še veliko kulture, ki bo simpoziju dala še drugo, z umetnostjo obarvano, noto.

Spletna stran kongresa: www.ish2007.org


EIMV, Ljubljana, avgust 2007  
INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON HIGH VOLTAGE ENGINEERING

Poletni meseci so tu, prav tako bo kmalu avgust in z njim prihaja pomemben dogodek, 15. mednarodni simpozij s področja visokonapetostne tehnike - ISH 2007.
Zeleno luč za objavo je dobilo kar 430 člankov avtorjev z vseh celin, ki so šli skozi roke usposobljenega in strokovno zahtevnega mednarodnega recenzentskega odbora. Članki so razdeljeni po 11 strokovnih temah. Izstopa tema Diagnostika in stalno opazovanje v okviru CBM, veliko zanimanja in napisanega je tudi o temi Visokonapetostne meritve, tehnike preskušanja in zagotovitev kakovosti ter Zunanja izolacija in kompozitni izolatorji.
Za ilustracijo je v tabeli prikaz števila prijavljenih člankov po razpisanih temah.


Spletna stran kongresa: www.ish2007.org


EIMV, Ljubljana, julij 2007
Sistem SCALAR je v preteklih treh dneh na področju Slovenije zaznal kar 10.000 strel

Sistem SCALAR je v preteklih treh dneh na področju Slovenije zaznal kar 10.000 strel. Včeraj jih je sistem SCALAR naštel 3100, ena izmed njih je udarila poleg RTP Vič, zato je del Ljubljane za 4 minute ostal brez elektrike.
Referenčni sistem DLA-FC FlashCounter, ki je nameščen na antenskem stolpu na Krvavcu, je zaznal 5 udarov strel z 38 povratnimi udari. S tem je potrdil detekcije sistema SCALAR.
Včeraj je bil izpostavljen tudi RTV antenski stolp na Krvavcu, saj je referenčni sistem DLA-FC FlashCounter, ki je nameščen na njem, naštel kar 5 udarov strel neposredno v stolp ter 38 povratnih udarov.


EIMV, Ljubljana, julij 2007
Novo stikalo za meritve ozemljitvenega sistema

V juniju se je zaključil večmesečni projekt izdelave novega stikala za meritve na ozemljitvenem sistemu. Stikalo je eden izmed glavnih elementov pri merilnem tokokrogu, ki omogoča meritev ozemljitvene upornosti po metodi toka in napetosti z izločanjem motilne napetosti z obračanjem smeri toka. Nazivni merilni tok stikala je 160 A.
Projekt sta zastavila mag. Primož Hrobat iz Elektroinštituta Milan Vidmar in Mag. Miran Kojc iz podjetja SCHNEIDER Electric. Stikalo so izdelali v podjetju ELPRO Križnič. Sestavni elementi so od proizvajalca SCHNEIDER Electric.
Pri načrtovanju je nudil strokovno in praktično pomoč inženir Rado Isaković, vodja oddelka OVENO na Elektroinštitutu Milan Vidmar.
Direktor podjetja SCHNEIDER Electric v Sloveniji Stefan Nordenfors je celotni projekt finančno podprl in stikalo podaril Elektroinštitutu.


EIMV, Ljubljana, julij 2007
Podaljšanje življenske dobe NE Krško

ČETRTEK, 28. junij 2007, ob 13:05, Radio Slovenija III. program

28. junija 2007 je bil na Radiu Slovenija, III. programu predstavljen referat z naslovom Energetski, sistemski, ekonomski in ekološki vidiki podaljšanja življenjske dobe Nuklearne elektrarne Krško, avtorjev prof. dr. Maksa Babudra, Štefana Ivanjka, mag. Leona Valenčiča, mag. Zvonka Bregarja, dr. Tomaža Žagarja, Jožeta Špilerja in Martina Novšaka. Avtorji v referatu obravnavajo ekonomske, energetske, sistemske in ekološke vidike podaljšanja življenjske dobe Nuklearne elektrarne Krško. Najprej so utemeljili, da bo NEK tudi v podaljšani življenjski dobi - ob upoštevanju zdajšnjih pogledov na dolgoročni razvoj porabe električne energije in možnosti njenega pokrivanja - obratovala pasovno. Konkurenčnost so nadalje preverili z novimi elektrarnami z naprednimi tehnologijami na premog, plin in jedrsko gorivo. V analizi so upoštevali tudi hidroelektrarne ter distribuirane in obnovljive vire. Avtorji so ugotovili, da je podaljšanje življenjske dobe NEK zaradi nizkih stroškov goriva, nizkih dodatnih vlaganj, ohranjanja proizvodnje brez porabe "novega" prostora, najnižjih vplivov na okolje in atmosfero ter velike obratovalne zanesljivosti in varnosti najugodnejša alternativa za pokrivanje pasovne energije.

Celoten prispevek v .mp3 obliki: >>prenesi .mp3 prispevek<<


EIMV, Ljubljana, junij 2007
Združenje slovenskih elektroenergetikov in njihova dejavnost - pogovor s prof. dr. Maksom Babudrom

PETEK, 22. JUNIJ, ob 13.05, Radio Slovenija III. program

Med 28. majem in 1. junijem je v Čatežu potekala osma konferenca slovenskih elektroenergetikov. Organiziral jo je Slovenski komite CIGRÉ-CIRED, ki zastopa slovensko elektroenergetiko v dveh velikih mednarodnih združenjih CIGRÉ in CIRED. Za kakšni združenji gre in kakšna spoznanja so bila predstavljena na konferenci, je povedal gost Odprtega termina predsednik tehničnega komiteja CIGRÉ in direktor Elektroinštituta Milan Vidmar profesor doktor Maks Babuder. Z njim se je pogovarjala Jasna Potočnik.

Celoten intervju v .mp3 obliki: >>prenesi .mp3 intervju<<


EIMV, Ljubljana, junij 2007
Pričetek prvega podzemnega skladiščenja CO2 v Evropi

Blizu kraja Ketzin v Nemčiji je bil 13. junija 2007 uradni pričetek skladiščenja CO2 v podzemni slani vodonosnik na poseljenem območju.
Vtiskovanje CO2 v tekočem stanju se bo odvijalo pod okriljem projekta CO2SINK, ki ga koordinira GeoForschungsZentrum iz Potsdama. Skladiščenje bo potekalo tri leta. V tem času bo od 700 m do 800 m globoko shranjeno 90.000 ton CO2.
Projekt je pod okriljem šestega okvirnega programa za raziskave in tehnološki razvoj s 30 M EUR podprla Evropska komisija. Svečano otvoritev je Evropski energetski komisar Andris Piebalgs pospremil z naslednjimi besedami:
"Pilotni projekt Ketzin, prvi primer skladiščenja CO2 na kopnem v Evropi, bo pomembno prispeval k razvoju znanja pri praktičnem podzemnem skladiščenju CO2. Ker so emisije CO2 iz energetskih objektov upoštevanja vreden vir emisij toplogrednih plinov, je to pomemben mejnik v boju Evropske unije proti klimatskim spremembam. Komisija verjame, da podzemno skladiščenja CO2 v Ketzinu lahko prispeva k napredku tehnologije zajema in skladiščenja CO2 in omogoči njeno komercialno uporabo do leta 2020."
Omenjeni projekt bo pomembno vplival tudi na prihodnji razvoj tehnologij zajemanja in skladiščenja CO2, še posebej po letu 2020. Spremljanje razvoja na področju zajema in skladiščenja CO2 je nujno za nadaljnji razvoj slovenske energetike.
Znanstvene delavnice in svečane otvoritve podzemnega skladišča so se udeležili ga. Anuška BOLE, g. Andrej ŠUŠTERŠIČ in g. mag. Rudi VONČINA z Oddelka za okolje EIMV ter g. Vane GOŠNIK s Holdinga Slovenske elektrarne d.o.o.


EIMV, Ljubljana, junij 2007
Obisk Termoelektrarne Šoštanj

Dne, 7. junija 2007, so sodelavci Elektroinštituta Milan Vidmar obiskali Termoelektrarno Šoštanj, kjer so si s predstavniki TEŠ ogledali remontna dela na bloku 5 v največji klasični termoelektrarni pri nas. Pred ogledom so si na skupnem sestanku izmenjali strokovna znanja in dolgoletne izkušnje. Na številna vprašanja predstavnikov Inštituta so strokovnjaki TEŠ podali tehtne in strokovno utemeljene odgovore. Željo po nadaljnjem sodelovanju sta v svojih nagovorih potrdila tudi oba direktorja, dr. Uroš Rotnik in prof. dr. Maks Babuder.


EIMV, Ljubljana, junij 2007
IEC TC 14 Mexico city meeting

6. in 7. junija 2007 je potekalo zasedanje mednarodnega odbora IEC za transformatorje IEC TC 14 v Mexico City-ju.
Na zasedanju so predstavniki 40 držav članic IEC TC 14 obravnavali delo tega odbora in njegovih delovnih skupin oz. task forc-ov v preteklem obdobju in podali smernice za delo v bodoče.
Elektroinštitut Milan Vidmar je v letu 2006 dal pobudo in zagotovil podporo, da tudi slovenski odbor SIST ETR (Energetski transformatorji) postane p-član (aktivni) v tehničnem odboru (IEC TC 14) za energetske transformatorje mednarodne elektrotehnične komisije v Ženevi.
Ker v zadnjih treh letih na Oddelku za fizikalno-kemijsko diagnostiko transformatorejev intenzivno raziskujemo diagnostiko, staranje, življenjsko dobo, obremenitve in hlajenje transformatorjev ter sodelujemo pri izdelavi in revizijah več IEC standardov s področja transformatorjev in transformatorske diagnostike, se je naš sodelavec, Tim Gradnik, udeležil zasedanja kot predstavnik Slovenije.
Ker se pri sprejemanju novih verzij standardov pogosto križajo interesi prizvajalcev in kupcev oziroma uporabnikov transformatorjev, je bilo tudi to zasedanje "vroče". Sodelovanje predstavnika EIMV, kot neodvisne in nevtralne raziskovalne organizacije pa je v IEC zato zelo dobrodošlo in pomaga najti skupne interese vseh uporabnikov IEC standardov. Dobri standardi IEC so nujni za zagotavljanje kakovosti novih transformatorjev.


EIMV, Ljubljana, junij 2007
8. konferenca slovenskih elektroenergetikov

V dneh od 28.5. do 1.6.2007 je v Termah Čatež potekala 8. konferenca slovenskih elektroenergetikov. Konference se je udeležilo večje število naših raziskovalcev s strokovnimi prispevki.
»seznam referatov EIMV na 8. konferenci CIGRE-CIRED«


EIMV, Ljubljana, junij 2007
19. mednarodna konferenca CIRED, Dunaj

Od 21. do 24. maja je na Dunaju potekala 19. mednarodna konferenca CIRED, ki so se je udeležili tudi štirje naši predstavniki: mag. Breda Cestnik, Tomaž Živic, Tomaž Mohar in mag. Dejan Matvoz. Slednji je skupaj s prof. dr. Igorjem Papičem in dr. Boštjanom Blažičem s Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani tudi soavtor članka Evaluation of solutions for flicker mitigation in the Slovenian transmission network, ki je bil predstavljen na konferenci.


EIMV, Ljubljana, junij 2007
Inovativna zaščitna tehnika v avtomatiziranem elektroenergetskem sistemu

Med 16. in 23. majem 2007 na Elektroinštitutu Milan Vidmar potekajo predavanja z naslovom Inovativna zaščitna tehnika v avtomatiziranem elektroenergetskem sistemu - pregled, teorija in praksa, ki ga vodita gospa Majda in gospod Franc ILAR. Svoje izkušnje bosta predstavila tudi zunanja sodelavca, dr. Pavel Omahen in gospod Anton Majcen.
»Program predavanj za EIMV Ljubljana«


EIMV, Ljubljana, maj 2007
Posvetovanje v Šibeniku

3. do 5. maja je v Šibeniku potekal 14. mednarodni elektroinženirski simpozij "Dani Josipa Lončara". Gospod direktor, prof. dr. Maks Babuder, je imel vabljeno, uvodno predavanje z naslovom "Kakovost in življenjska doba najpomembnejše investicijske opreme in njen vpliv na ragulativo pri gradnji objektov". Na simpoziju pa so s svojimi članki sodelovali tudi R. Isaković, T. Marinček, dr. B. Hlebčar, mag. M. Peternel, mag. D. Matvoz, M. Maksić in R. Leskovec. V sklopu simpozija je bil organiziran tudi ogled polja vetrnih elektrarn nad Šibenikom.


EIMV, Ljubljana, maj 2007
Challenges faced by Technical and Scientific Support Organizations (TSOs) in Enhancing Nuclear Safety

Konference se je udeležilo približno 200 predstavnikov iz 50 držav, IAEA, OECD in evropske komisije. Iz Slovenije sta se konference udeležila g. Igor Zabric (Elektroinštitut Milan Vidmar) in g. Aleš Janežič (Uprava RS za jedrsko varnost).

IAEA je v sodelovanju z IRSN (Institut de Radioprotection et de Surete Nucleaire) letos organizirala prvo mednarodno konferenco namenjeno izzivom, s katerimi se srečujejo tehnične in znanstvene organizacije po svetu, pri zagotavljanju in izboljševanju jedrske in sevalne varnosti. Namen konference je bil izmenjava izkušenj pri delu TSOs v različnih državah, njihove odgovornosti, potrebe in priložnosti, kakor tudi razprava o tehničnem, znanstvenem, organizacijskem in zakonskem aspektu delovanja TSOs. Osnova zagotavljanja jedrske in sevalne varnosti je izpolnjevanje tehničnih, administrativnih/zakonskih, ekonomskih in organizacijskih zahtev. S tega vidika je kvaliteta ter tehnična strokovnost TSOs v jedrski industriji in upravnih organih bistvenega pomena. TSOs lahko s svojo usposobljenostjo in tehničnim znanjem pripomorejo, da bodo jedrski in sevalni objekti obratovali varno in skladno s tehnično, organizacijsko in pravno zakonodajo.

International Conference, Francija, Aix-en-Provence, 23-27 April 2007


EIMV, Ljubljana, maj 2007
SREČANJE S KARDINALOM, GOSPODOM FRANCETOM RODETOM V VATIKANU

V okviru strokovne ekskurzije delavcev EIMV nas je pred svojim stanovanjem v Vatikanu pozdravil in nagovoril naš rojak, Njegova Eminenca, kardinal dr. Franc Rode, prefekt kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja.EIMV, Ljubljana, maj 2007
Mikrokogeneracijska enota

Dne, 4. aprila 2007, so predstavniki podjetja Elektro Celje in EIMV obiskali mikrokogeneracijsko enoto v stanovanjski hiši gospoda Ervina Seršena. Enota je 5,5 kW električne moči in 12,5 kW toplotne moči. Obratuje že od oktobra 2006.


EIMV, Ljubljana, april 2007
Akreditacija za področje elektromagnetne združljivosti in hrupa

Laboratorij OVENO je razširil obseg akreditiranih postopkov (Priloga k akreditacijski listini, oznaka LP-063), in sicer na naslednjih delovnih področjih:

elektromagnetna združljivost, z dne 10. julij 2006 (SIST EN 61000-4-12:1997) in meritve hrupa in modelni izračuni, z dne 21. decembra 2006 (SIST ISO 1996 - 1, 2, 3: 1996, SIST ISO 9613-2:1997).

Laboratorij OVENO je na podlagi pridobljene akreditacijske listine od Ministrstva za okolje in prostor, Agencije RS za okolje, prejel pooblastilo za izvajanje prvih meritev in obratovalnega monitoringa hrupa za vire hrupa (št. pooblastila: 35445-1/2007-2, z dne 12.1.2007).
Več informacij na spletni strani: MERITVE HRUPA V OKOLJU, DELOVNEM OKOLJU IN MODELNI IZRAČUNI HRUPA

EIMV, Ljubljana, april 2007
Pooblastilo za izvajanje del pooblaščenega izvedenca za sevalno in jedrsko varnost

EIMV si je na podlagi vloge št. 3369/2006 z dne 9.11.2006 in dopolnitve vloge z dne 15.12.2006 pridobil pooblastilo Ministrstva za okolje in prostor - Uprava RS za jedrsko varnost št. 3906-2/2006/8, z dne 9.3.2007, za izvajanje del pooblaščenega izvedenca za sevalno in jedrsko varnost na jedrskih in sevalnih objektih, ter odlagališčih radioaktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva.


EIMV, Ljubljana, marec 2007
Obnovljivi viri energije

24. aprila 2007 je bil na Elektroinštitutu Milan Vidmar kolokvij o obnovljivih virih energije. Predavatelj, gospod Franko Nemac, direktor Agencije za prestrukturiranje energetike d.o.o. je udeležencem predavanja prikazal možnosti uporabe obnovljivih virov energije.


EIMV, Ljubljana, april 2007
Izjava in pojasnilo k Načelnemu mnenju št.74 Komisije za preprečevanje korupcije

Na osnovi zadnjega odstavka omenjenega načelnega mnenja, kjer je naveden tudi Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV), podajamo izjavo za osvetlitev dejstev.

Za izdelavo presoje vplivov na okolje za vetrno elektrarno Volovja reber (delni PVO) je EIMV sklenil pogodbo z Nacionalnim inštitutom za biologijo (NIB). Omenjeni inštitut je za potrebe delnega PVO izdelal:

Študijo preletov ptic na območju Volovje rebri in ocene vpliva morebitne izgradnje vetrnic ter povezovalnega 110 kV daljnovoda na njihove populacije, vmesno poročilo - ptice pozimi, št. 75/2004, 28.januar 2004, dopolnjeno 10.2.2004, kjer so navedeni:
koordinator projekta: dr. Davorin Tome, univ. dipl. biol. (NIB),
sodelavca: Dare Šere (PMS - Prirodoslovni muzej Slovenije), Al Vrezec (NIB)
Poročilo o vplivih na okolje za izgradnjo vetrne elektrarne na območju Volovje rebri in povezovalnega 110 kV daljnovoda, segment:ptice, končno poročilo, št. 692/2004, julij 2004, kjer so navedeni:
avtor poročila: dr. Davorin Tome,
zahvala za strokovno pomoč: Dare Šere, Andrej Sovinc, Al Vrezec

EIMV je na osnovi Splošnega pooblastila za izdelavo poročila o vplivih na okolje (MOP, ARSO, št. 35401-42/2002, SP 34-49 z dne 5. 8. 2002) izdelal naslednje tri dokumente:

Poročilo o vplivih na okolje za izgradnjo vetrne elektrarne na območju Volovje rebri in povezovalnega 110 kV daljnovoda, Študija preletov ptic na območju Volovje rebri in ocene vpliva morebitne izgradnje vetrnic ter povezovalnega 110 kV daljnovoda na njihove populacije, vmesno poročilo, EIMV, Ref. št. 1639, Ljubljana, 2004; Poročilo o vplivih na okolje za izgradnjo vetrne elektrarne na območju Volovje rebri in povezovalnega 110 kV daljnovoda, Študija preletov ptic na območju Volovje rebri in ocene vpliva morebitne izgradnje vetrnic ter povezovalnega 110 kV daljnovoda na njihove populacije, končno poročilo, EIMV, Ref. št. 1673, Ljubljana, 2004; Presoja vplivov na okolje za vetrno elektrarno na Volovji rebri in povezovalni 110 kV daljnovod, povzetek ocen vplivov na okolje za segment naravno okolje, EIMV, Ref. št. 1657, Ljubljana, 2004.

Ker so se vsi trije dokumenti EIMV nanašali izključno na metodološko obravnavo dokumentov, ki jih je izdelal NIB, so se kot avtorji navajali izdelovalci, ki so sodelovali iz EIMV, kakor tudi izdelovalci, ki so bili navedeni v poročilih NIB. Zaradi avtorskih pravic in velike strokovne teže, ki jih imata poročili NIB, bi izpuščanje sodelavcev NIB pomenilo prevzemanje avtorstva in odgovornosti za podatke in strokovne odločitve, ki jih je izdelal NIB.

V podobnih primerih je strokovna praksa EIMV, da zmeraj navaja vse sodelavce, ki so navedeni pri podizvajalcih in tudi strokovno odgovarjajo za svoje segmente dela.

Delo, ki ga je opravil EIMV pri omenjenih referatih (št. 1657, 1673, 1639), je bila izbira najustreznejših strokovnih sodelavcev za področje ptic, ki so svoje rezultate podali pod strokovno inštitucijo NIB, in dobljene rezultate obdelali glede na predpisane metodologije, za katere je EIMV imel ustrezna pooblastila.

EIMV, Ljubljana, marec 2007
OBISK KITAJSKIH PREDSTAVNIKOV

7. februarja smo gostili delegacijo raziskovalnega inštituta za energijo (ERI-Environmental Research Institute) s Kitajske, ki sta jo spremljala predstavnik Agencije za prestrukturiranje energetike (APE) ter predstavnik Fakultete za elektrotehniko. Ga. Su Zhengming in ga. Helen Xu sta predstavili področja, s katerimi se ukvarja njun inštitut. Eden od ciljev obiska kitajskih predstavnikov je bil vzpostavitev vezi za bodoče sodelovanje na področju okoljske problematike. Predstavnici Kitajske je zanimalo obvladovanje emisij snovi v zrak ter izvajanje monitoringa emisij ter kakovosti zunanjega zraka v Sloveniji.


EIMV, Ljubljana, februar 2007
3. sestanek mednarodne skupine IEC TC14 MT6 za revizijo standarda 60076-2

30. in 31. januarja 2007 je na EIMV potekal 3. sestanek mednarodne skupine IEC TC14 MT6 za revizijo standarda 60076-2: Power transformers - Part 2: Temperature rise. IEC skupina, katere člani prihajajo iz Finske, Nemčije, Francije, Italije, Japonske in Slovenije, v predlogu novega standarda uvaja nekatere pomembne novosti na področju preskušanja energetskih transformatorjev.
Med pomembnejšimi novostmi v reviziji standarda je uvedba standardne metode neposrednega merjenja temperature najtoplejše točke pri preskusu segrevanja z uporabo optičnih temperaturnih senzorjev.

Metodo neposrednega merjenja temperatur v transformatorjih smo v lanskem letu vpeljali tudi na oddelku za Fizikalno kemijsko diagnostiko transformatorjev. Za podjetje TALUM d.d. je bila v sodelovanju s podjetjem ETRA 33 prvič v Sloveniji izvedena vgradnja optičnih senzorjev v usmerniški transformator, ki skrbi za napajanje elektrolize aluminija.


EIMV, Ljubljana, januar 2007
Obisk prof. Michaela Muhra

V prvih dneh novega leta nas je obiskal direktor Inštituta za visokonapetostno tehniko in sistemski management TU Graz prof. Michael Muhr. Pogovarjali smo se o bodočem sodelovanju med inštitutoma in o pripravah na kongres ISH 2007. Ob tej priložnosti smo tudi čestitali prof. Muhru, ki je prejel častni doktorat Univerze v Plznu na Češkem.


EIMV, Ljubljana, januar 2007
Delovni obisk dr. Boruta Bundara

Dne 5.1.2007 je EIMV obiskal direktor Inštituta za metalne konstrukcije (IMK) dr. Borut Bundara. Z direktorjem prof. Babudrom sta se zadržala v daljšem delovnem razgovoru. Oba sta se strinjala, da je treba sodelovanje med obema raziskovalnima organizacijama okrepiti. Priložnost za to bodo projekti pri gradnji novih VN nadzemnih vodov, kjer se pojavljajo tako mehanski kot električni problemi.


EIMV, Ljubljana, januar 2007