ARHIV NOVIC 2005« NAZAJ NA PRVO STRAN
HŐFLERJEVI DNEVI 2005

Z zadovoljstvom ugotavljamo, da je 8. mednarodni simpozij Hőflerjevi dnevi, ki je potekal od 6. do 8. novembra 2005 v Portorožu, uspel tako po organizacijski kot tudi po strokovni plati. Poleg dveh vabljenih predavanj iz tujine in prikaza zmogljivosti obnovljenega VN laboratorija na EIMV, ki ga je podal prof. Babuder, je bilo predstavljenih 7 tujih in 12 domačih strokovnih prispevkov s področja visokonapetostne tehnike. Za kulturno obogatitev sta poskrbela pianistka Andreja Kosmač in pevec Matjaž Robavs s čudovitim kratkim koncertom. Ob tej priložnosti se še enkrat zahvaljujemo vsem sponzorjem, da so s svojimi prispevki omogočili izvedbo simpozija.

Fotogalerija: www.eimv.si/hofler


EIMV, Ljubljana, 10. november 2005
SODELOVANJE NA 14. ISH KONGRESU V PEKINGU

Slovenska delegacija se je konec avgusta vrnila s Kitajske, kjer se je udeležila 14. simpozija ISH v Pekingu (25.8. - 29.8.). Na njem je tudi uradno prevzela organizacijo 15. simpozija ISH, ki bo leta 2007 v Ljubljani. Simpozija so se poleg predstavnikov organizatorja (štirje EIMV in eden FE) udeležili strokovnjaki s slovenskega elektrogospodarstva. Skupaj so predstavili 7 referatov iz Slovenije.


EIMV, Ljubljana, 19. september 2005
SCALAR NA RTVSLO 2

V sklopu serije izobraževalnih televizijskih oddaj ZENIT, v katerih se predstavljajo svetovne znanstvene novosti in njihove aplikacije, ter odmevni dosežki domačih znanstvenikov, bo v ponedeljek 19.9.2005 ob 20:30 na TV Slovenija II oddaja "Nevarnosti neba", kjer bo precejšen del oddaje posvečen tudi atmosferskim razelektritvam in sistemu SCALAR, ki ga vodi in razvija Elektroinštitut Milan Vidmar.

Vabljeni k ogledu!


EIMV, Ljubljana, 14. september 2005
OBNOVA LABORATORIJA ZA VISOKO NAPETOST

Za celovito izvajanje raziskav na področju elektroenergetike je preskušanje naprav in sistemov bistvenega pomena. Poleg terenskih meritev na Elektroinštitutu Milan Vidmar (EIMV) izvajamo raznovrstne preskuse v Laboratoriju za visoke napetosti (LVN), ki ves čas deluje v okviru Oddelka za visoke napetosti (OVN). V mesecu februarju 2005 smo pričeli s temeljito obnovo LVN, ki bo predvidoma zaključena jeseni.
V obnovo so vključena naslednja vzdrževalna dela:

radbena (talne obloge, stene, kanali, prezračevalni sistem) elektroinštalacijska (NN napeljave, razsvetljava) obnova ozemljilnega sistema in strelovodne zaščite zamenjava 10 (20) kV stikalnega bloka s transformacijo 400 kVA (10/0,4 kV) zamenjava 6 kV stikalnega bloka za napajanje kaskade 2 x 350 kV zamenjava naprav za vodenje in zaščito za kaskado 2 x 350 kV, kaskado 2 x 200 kV, udarni generator 1800 kV in udarni generator 800 kV

EIMV bo na ta način lahko v LVN izvajal meritve in preskušanje s sodobnejšimi metodami, s čimer se bo izboljšala tudi kakovost raziskovalnega dela.

EIMV, Ljubljana, 19. september 2005